Jogurtom protiv depresije

Do sada se znalo da jogurt odlično utiče na probavni sistem, da snižava visoku temperaturu, a da li ste znali da jogurt umanjuje depresiju? Naučnici su dokazali da jogurt veoma povoljno utiče na nervni sistem i to tako što umanjuje određene aktivnosti u mozgu povezane sa osjećajem tjeskobe i emocionalne patnje.
18.03.2015 u 10:18
jogurt

Uporedo sa tim, jogurt nam veoma pomaže u trenucima nedoumice jer podstiče impulse zaslužne za donošenje odluka.

Također, tvrde stručnjaci da probiotici koji se nalaze u jogurtu veoma povoljno utiču na moždane funkcije koje djeluju na raspoloženje i čine da se osjećamo raspoloženije. Dakle, redovna konzumacija jogurta umanjuje mogućnost razvoja depresije a ukoliko je ona već ispoljena, može da umanji simptome depresije, naročito u blažim oblicima bolesti.

Pošto je hrana veoma bitan pokretač svih funkcija u organizmu, rodila se nada da će probiotička terapija jednog dana biti korisna u liječenju ne samo blaže depresije, već i drugih ozbiljnijih psihičkih poremećaja kao što su anksioznost, Alzhajmerova bolest i autizam, prenosi ljepotaizdravlje.

Već odavno se zna da određena vrsta hrane, tačnije bakterije koje se nalaze u hrani, šalju signale mozgu. Zato se kaže da hrana hrani i čuva mozak te da se zahvaljujući njoj mogu popraviti određene moždane funkcije.

Pozitivan efekat zapažen je kod ispitanika koji su konzumirali probiotik jogurt dva puta dnevno i to nakon već mjesec dana.

Pomenuta probiotička terapija definitivno je korisna za opšte stanje organizma jer podstiče varenje hrane, jača imunitet organizma, povoljno utiče na održavanje optimalne tjelesne težine i krvnog pritiska. Ako jogurt može u pozitivnom smislu da promijeni i način na koji osoba reaguje na okolinu, zaslužuje počasno mjesto na našem stolu i jelovniku.