Kako da smanjite stres i da se odmorite

Svi se danas borimo protiv stresa na razne načine, ali prema pisanju studija, boravak u prirodi može poboljšati zdravlje pa i smanjiti osjećaj stresa.
18.08.2022 u 17:44

Čist zrak

Bolje ćete disati - Zagađen zrak može biti okidač za alergijske reakcije i ostale respiratorne bolesti, što vjerovatno već i znate. Ali možda niste znali da je koncentracija zagađenog zraka i do 5 puta veća u zatvorenim prostorima. Studija provedena 2016. godine otkriva kako ispitanici u studiji, a koji su živjeli u zelenom okolišu, imaju i do 34 posto manje šanse da će umrijeti od respiratornih bolesti.

Možete kampirati ili šetati uz rijeku, važno je samo da izađete u prirodu. Bolje ćete spavati - Kako bi vaš unutarnji sat radio kako treba, potreban je utjecaj dnevnog svjetla pa ćete boravkom u prirodi ići ranije u krevet jer čete osjećati umor, brže ćete zaspati i san će biti kvalitetniji. Dobra je vijest što su sunčeve zrake besplatne, a kako je ljeto, pravo je vrijeme da ih iskoristite za svoje zdravlje. Naravno, ne zaboravite na kreme sa zaštitnim faktorom.

Lakše vjezbati

Više motivacije za vježbanje - Ako odlučite vježbati na zraku računajte na više motivacije u budućnosti. lakše ćete pronaći društvo jer svi znamo da se u teretanama često ne dozvoljavaju glasni razgovori Prema pisanju studije iz 2013. godine, osobe koje vježbaju na otvorenom imaju manje problema s vježbama jakog intenziteta.

Jači imunitet

Virusi uvijek prijete, a neće ih lako “pokupiti” u šumi jer će cirkulacija zraka smanjiti prisutnost virusa u zraku. Prema istraživanju od prošle godine šanse da ćete se zaraziti su 18 puta veće u zatvorenom prostoru. Čak i ako ignorirate postojanje virusa, boravak u prirodi će omogućiti imunološkom sistemu da radi kako treba, što će ga i pripremiti borbu protiv mogućih infekcija u budućnosti. Stručnjaci napominju kako život u potpuno sterilnom okruženju može učiniti da imunitet izgubi sposobnost prepoznavanja šta je a šta nije opasno.

Smanjenje depresije

Sunce će poboljšati raspoloženje, smanjiti osjećaj umora i simptoma depresije. Terapija svjetlosti se danas često koristi kako bi se tretirali simptomi depresije, a ako patite od sezonskih depresija, poboljšanje ćete osjetiti kroz par dana. Zanimljivo je dodati kako naučnici još nisu shvatili kako to sunce utječe na smanjenje simptoma depresije, ali su istraživanja pokazala da će kod osoba koje pate od jakih depresija do poboljšanja doći kroz nekoliko sedmica. Sigurno se zna da će izlaganje suncu pomoći proizvodnji vitamina D, pa ćete vjerojatno i bolje spavati pa se tako i lakše boriti protiv simptoma depresije. Ako radi depresije nemate puno energije, ne morate šetati šumom, dovoljno je da čitate knjigu na suncu ili slušate omiljenu glazbu.