Kako prepoznati pravi med?

Vjerovatno ne postoji osoba kojoj nisu poznata hranljiva i ljekovita svojstva meda. Ipak, uvijek se pitamo da li se radi o pravom prirodnom medu.
28.05.2015 u 13:21

Nažalost, tržište meda je preplavljeno lažnim proizvodima, koji se pravi od šećernog ili kukuruznog sirupa, aditiva i boja.

Samo za vas, vrhunski pčelari otkrivaju veoma jednostavne metode za otkrivanje ovih prevara.

Prvo što možete probati je da protrljate malo meda između kažiprsta i palca. Ako se prsti lijepe, znači da sadrži šećer ili neke druge vještačke zaslađivače. Prirodni med nije ljepljiv.

Stavite nekoliko kapi meda na papir ili papirnatu maramicu. Pravom medu će biti potrebno dosta vremena da prodre kroz papir jer ne sadrži vodu.

Napunite čašu vodom i dodajte u nju kašičicu meda. Prirodni med će pasti na dno i ostati kompaktan, dok će se vještački odmah početi da se otapa.

Namažite med na komad hljeba. Prirodni med će stvrdnuti hljeb za nekoliko minuta, dok će ga vještački navlažiti zbog vode koju sadrži.

Prije nego što progutate pravi med osetićete bockanje u ustima, koje će izostati ukoliko je u pitanju vještački med.

Pravi med će se s vremenom kristalizirati, dok će vještački ostati gladak.

Vrh šibice umočiti u med i zapaliti. Prirodni med neće ometati proces sagorijevanja, za razliku od vještačkog koji sadrži vodu.

(mojezdravlje)