Kako se boriti s hemoroidima?

Smatra se da čak oko 60 odsto ljudi u svijetu ima većih ili manjih problema sa hemoroidima, a mi vam donosimo nekoliko savjeta kako da ublažite bol koja prati ovo neugodno oboljenje.
31.07.2015 u 10:28
hemoroiid

Hemoroidi su bolne proširene vene u donjem dijelu anusa i rektumu. Najčešći uzrok nastanka hemoroida je naprezanje, konstipacija, genetički faktori, starenje, prekomjerna težina, podizanje teških predmeta, dugotrajna dijareja, dugotrajno sjedenje. 

Simptomi mogu uključivati krvarenje prilikom stolice, bolno oticanje i bol oko anusa. Cijelo područje je osetljivo, bolno i svrbi. 

Kako bi sebi olakšali i kako bi spriječili pojavu hemoroida pijte veće količine vode, ishrana mora da bude bogata vlaknima, voćem i povrćem, a probava redovna. 

Takav način ishrane omogućiće vam mekšu stolicu čime je pražnjenje crijeva olakšano, a smanjuje se i pritisak, koji kad je povišen pogoduje nastanku hemoroida. 

Takođe izbjegavajte podizanje teških predmeta i dugotrajna sjedenja. 

Ako ste često žrtva ove neugodne i bolne pojave, u ponudi ima više vrsta protivhemoroidalnih krema ili čepića koji mogu da vam pomognu u smanjenju otoka i bola. 

A možete da pokušate i sa aromaterapijom. Korisno je kupanje u toploj kadi ili primjena sjedećih kupki nekoliko puta dnevno sa čistom, toplom vodom u koju se preporučuje dodatak od desetak kapljica ulja bergamota. 

Povećajte unos bioflavonoida tako što ćete konzumirati više citrusa, grejpa, bobičastog voća i žitarica. 

Ako želite na brzinu sebi da olakšate bol ili svrab, dobro će doći led, ali nikad ga nemojte nanositi direktno na bolno područje već led zamotajte u čist peškir. 

(mojezdravlje)