Kako se riješiti lošeg zadaha?

Zadah iz usta vrlo je neprijatan problem koji otežava socijalne kontakte, a izaziva ga bakterija koja se nalazi na spoljašnjoj strani jezika između zuba. Najčešće je izazvan oralnom higijenom, no nekad je usko povezan i s poremećajima funkcija želuca.
04.04.2015 u 12:19
Zadah

Čest razlog lošeg zadaha je dehidracija. Ako ne pijete dovoljno vode, bakterije počinju brže da se šire. Mikrobi posebno uživaju u ostacima hrane između zuba. Loš zadah izaziva i razgradnja mrtvih ćelija na jeziku i ustima. Stoga nemojte da zaboravite na redovnu hidrataciju koja neutralizuje bakterije. 

Protiv zadaha delotvoran je cink koji ubija bakterije u ustima i sprečava upalu. Ovaj mineral takođe podstiče imunitet i neutralizuje mikroorganizme. Zato većina tečnosti za ispiranje usta i grla sadrže upravo cink. Ako vas muči zadah, jedite namirnice bogate cinkom poput sjemenki bundeve. 

Ponekad loš zadah nije posledica samo loše oralne higijene, već poremećene ravnoteže crevne flore. Reševanje ovog problema pomažu i namirnice koje sadrže probiotike. Nutricionisti preporučuju jogurt, mleko s kulturama Lactobacillusa ili fermentisanu hranu. 

Ove namirnice bogate su dobrim bakterijama. Takođe, pokušajte stari trik: izmiješati jabukovo sirće s čašom vode. Popijte ovaj miks prije jela koji pomaže zdravlju sistema za varenje. 

Žvakanje komorača tradicionalno koristi protiv lošeg zadaha budući da je prepun antibakterijskih i antimikrobnih svojstava. Dakle, nekoliko puta tokom dana žvaćite kašičicu komorača koji pomaže proizvodnji pljuvačke. 

Protiv zadaha možete žvakati i listove svježe mente. 

Cimet sadrži eterično ulje koje djelotvorno neutralizuje loš zadah i ubija bakterije. Za liječenje lošeg zadaha pomoću cimeta, skuhajte kašičicu cimeta s vodom. Dodajte lovor i kardamon. Nakon vrenja, procijedite tečnost i koristite je za ispiranje usta. Ispirajte dva puta dnevno dok loš dah nestane. 

Osim ovih prirodnih lijekova protiv zadaha, treba naglasiti da je važno i da izbacite kafu i cigarete i da redovno posjećujete zubara. Zubni konac takođe je odličan borac protiv lošeg zadaha. Čistite zube koncem barem jednom dnevno. Time ćete se osloboditi viška hrane nakupljene između zuba i bakterija koje izazivaju neprijatnee mirise. 

(tportal)