Kako ubrzati metabolizam?

Nakon unosa pola litra vode, tijelo sagori i do 30 odsto više kalorija.
17.05.2015 u 10:24

Kako starimo, metabolizam se usporava, pa u prosjeku dobijamo u težini pola kilograma godišnje. Evo nekoliko načina da ubrzate metabolizam i sagorite više kalorija tokom dana: 

- Mišići sagorijevaju i do 85 kalorija na dan, pa ako poradite na mišićima nogu, trud će vam se višestruko isplatiti. 

- Istraživanja su pokazala da nakon unosa pola litra vode, tijelo sagori i do 30 odsto više kalorija. Zato se držite starog pravila i pijte najmanje dva litra tečnosti na dan. 

- Dokazano je da nedostatak sna izaziva gojaznost. Kada ne spavate osam sati i tijelo se ne odmori dovoljno, organizam luči kortizol i adrenalin. Ovi hormoni mogu da naruše metabolizam i da podstaknu želju za slatkom i masnom hranom. 

- Unosite dovoljnu količinu vitamina D, ali i proteine, i to onoliko grama proteina koliko imate kilograma. U ishranu obavezno "ubacite" jogurt bogat probioticima jer će pospješiti varenje. 

- Krećite se u toku dana, idite stepenicama, pješačite jednu stanicu do posla, bavite se nekom fizičkom aktivnošću. Nađite aktivne prijatelje, koji će vas nagovoriti da vozite bicikl ili da idete na planinarenje, a zaboravite na one koji vole da se izležavaju ispred TV-a.

(novosti)