Kupus za holesterol, malokrvnost, nesanicu, depresiju...

Obilje vitamina C i sumpora koji se nalaze u kupusu odgovorno je što ovo povrće uspješno uklanja slobodne radikale i mokraćnu kiselinu, a koji su glavni uzročnici kožnih bolesti i reumatizma.
06.11.2018 u 20:25

Osim toga, svjež kupus spriječava apsorpciju masnoća poslije obroka i na taj način snižava nivo holesterola. Tokom žvakanja i sjeckanja iz kupusa se oslobađaju izotiocijanati i indoli, supstance za koje je dokazano da djeluju preventivno protiv raka.

Svjež kupus pomaže i kod malokrvnosti, nesanice, depresije i anksioznosti, dok je kuhani odličan za detoksikaciju i jedno od najboljih sredstava protiv napetosti, tjeskobe, slabosti i loše koncentracije.

Brojne studije su potvrdile da ljudi koji često jedu kupus rijetko imaju problema sa probavom, debelim crijevom, plućima i kožom.

Takođe, osobe koje imaju visok nivo antioksidanasa dobijenih iz hrane rjeđe obolijevaju od srčanih bolesti, moždanog udara i katarakte. Čaša svježe cijeđenog kupusa dnevno poboljšava opšte zdravlje i smanjuje ili potpuno uklanja probleme s crijevima, ali i probleme respiratornog i urinarnog trakta.