Kurkuma ima brojne blagodati

Kurkuma se smatra prirodnim "čistačem organizma", a tajna njene ljekovitosti se krije upravo u žutonarandžastoj boji koja se zove kurkumin.
23.08.2019 u 08:40

Kurkuma je efektivnija u otklanjanju bolova od popularnih tableta protiv bolova, tvrdi se u novom istraživanju koje je provela italijanska farmaceutska kompanija Velleja Research. Doktor Frančesko di Piero, autor studije, rekao je kako je nakon tri sedmice korištenja kurkume utvrđeno da igrači ragbija ne osjećaju bol, odnosno da im je bilo lakše kao kada su pili tablete.

Za razliku od tableta, konzumiranje kurkume nema negativnih efekata. "Studija ukazuje na to da bi lijek proizveden na bazi kurkume mogao predstavljati sigurno sredstvo za uklanjanje bolova u kostima i mišićima koje izazivaju naporne tjelesne aktivnosti", rekao je Di Piero.

U istraživanju je učestvovalo 50 igrača ragbija iz Italije. Polovina je liječena tabletama protiv bolova, a polovina tabletom na bazi kurkume. Utvrđeno je da su obje grupe imale smanjene bolove, ali da je grupa koja je koristila standardne lijekove imala više smetnji u probavi. Istraživanje je objavljeno u evropskom izdanju časopisa Medical and Pharmacological Sciences, prenosi Wall.