Namirnice koje smanjuju holesterol

Kako smanjiti loš holesterol, a povećati dobar? Kako biste izbjegli lijekove i dodatke prehrani, potrebno je da u svoj jelovnik uključite što više preporučenih namirnica: žitarice, ribe i jabuke stvorit će prirodnu ravnotežu poželjnih i nepoželjnih holesterola.
25.11.2015 u 20:44

Zob i ječam
Ako govorimo o zdravlju srca, ne možemo dovoljno preporučiti zobene obroke, ali i druge žitarice, kao što je ječam, također su iznimno korisne. Pune su vlakana, što održava vašu sitost duže vrijeme i smanjuje potrebu da posegnete za međuobrokom. Ali nije samo stvar u tome da vas vlakna održavaju vitkima. Topljiva vlakna, vrsta koja tijelo može probaviti, smanjuju nivo holesterola koju smo apsorbirali.

Riba
Nemasne ribe osjetno smanjuju razinu holesterola. Najprije, kada jedete ribu, ne jedete meso, a ono je značajan izvor LDL holesterola. Zatim, ribe kao što su losos, sardine i tuna imaju visoki postotoak omega 3 masnih kiselina, koje smanjuju razinu triglicerida.

Orašasti plodovi
Raspršite ih po salati, dodajte ih zobenim pahuljicama, grickajte ih kad ogladnite između obroka. Kao što potvrđuju mnoge studije, svaki orašasti plod doprinijet će smanjenju ukupne razine holesterola.

Maslinovo ulje
Zamijeniti zasićene masnoće koje nalazimo u maslacu za nezasićene u uljima svakako je dobra ideja – i za obim vašeg struka i za vaše srce. Na taj način možete smanjiti holesterol, a korištenje maslinovog ulja pritom podiže razinu 'dobrog' HDL holesterola. 

Jabuke
Jabuka prosječne veličine sadrži oko četiri grama vlakana koji smanjuju LDL, ili oko 17 posto poželjnog dnevnog unosa. Jedna jabuka dnevno može vas poštedjeti odlazaka kardiologu!

Jagode
Jagode obiluju pektinom,topljivim vlaknima koja mogu smanjiti LDL. Nedavna studija utvrdila je da obogaćenje prehrane za zdravlje srca jagodama ima isti učinak kao da jedete žitarice – i iznimno su ukusne!

Agrumi
Svi agrumi obiluju pektinom – naranče, grejp, limuni. A dodatna vlakna u vašoj prehrani smanjit će krvni pritisak – što je svakako dobro za vaše srce.

Grah i leća
Sjajan su izvor topljivih vlakana, koja stvaraju osjećaj sitosti i mogu smanjiti holesterol. Nedavna studija Sveučilišta Arizona State utvrdila je da ljudi koji jedu pola šoljice grahorica dnevno kroz period od 24 sedmice smanjuju holesterol za osam posto. Ako jedete 2000 do 2500 kalorija dnevno, nastojte jesti šoljicu i po do dvije grahorica sedmično.

Soja
Jednako kao i s ribom - ako jedete soju, zacijelo ćete jesti manje mesa, što znači da ćete smanjiti unos zasićenih masnoća i holesterola. Soja je jedinstvena, budući da je odličan izvor proteina, a ipak ne sadrži holesterol, kao namirnice životinjskog porijekla. Ipak, nije tako moćan eliminator holesterola kao što se donedavno mislilo. Studija iz 2010. ukazuje da učestalo konzumiranje soje može smanjiti njegovu razinu za umjerenih osam do 10 posto.

Crveno vino
Vjerojatno znate da umjerena konzumacija alkohola koristi vašem organizmu zato što povremena čašica povećava razinu dobrog HDL holesterola. Crveno vino može biti posebno korisno, jer je bogato antioksidansima, koji smanjuju razinu LDL holesterola.

Avokado
Kao i maslinovo ulje, avokado je bogat nezasićenim masnoćama, koje spuštaju razinu holesterola. Mononezasićene kiseline, koje su prisutne u ovom tropskom voću, smanjit će razinu LDL i povećati prisutnost HDL holesterola – no samo u slučaju ako konzumacija avokada podrazumijeva da ste odbacili nezdrave namirnice.

Zeleni čaj
Čudesno piće povezuju s različitim blagotvornim učincima, od suzbijanja raka do 'izoštravanja' funkcija mozga. No vrlo je malo studija objasnilo zašto je zeleni čaj tako čudesan eliksir i koliko ga treba piti da bi dao rezultate. Kada se govori da smanjuje loš holesterol, treba naglasiti kako je riječ o skromnim učincima – odnosno, valjalo bi piti doista velike količine da bi se mogla uočiti razlika. A to nije idealna ideja, barem ne za svakoga – jer zeleni čaj može imati loše učinke u kombinaciji s nekim lijekovima.