Ne pretjerujte s vodom

Iako smo u ovim ljetnim mjesecima sa svih strana bombardirani upozorenjima da se čuvamo od vrućina dovoljnim unosom vode kako ne bismo dehidrirali – postoji opsanost i od prevelikog unosa tekućine u tijelo odnosno hiponatremije.
26.07.2015 u 14:18

Možda mislite da nikad ne možete popiti previše vode pa se stalno ‘natačete’ tekućinom, pogotovo tokom velikih ljetnih vrućina, ali varate se.

Previše tekućine u tijelu može biti i te kako opasno. Simptomi hiponatremije su mučina, povraćanje, može doći i do gubitka svijesti, a zabilježen je i slučaj smrti – jedan sportaš tokom treninga popio je sedam litara vode nakon čega je preminuo.

Mnogi ljudi pošto-poto žele spriječiti dehidraciju pa piju preventivno – dok još nisu žedni. Neki pak piju vodu sve dok im urin ne postane bezbojan misleći da je to znak da je tijelo optimalno hidrirano.

No stručnjaci upozoravanju da  nema ništa loše u osjetu žeđi, štoviše. Od male dehidracije čovjeku ne može biti ništa, tijelo se oporavi čim se popije malo tekućine, za razliku od prevelikog unosa vode. Kada se u tijelo unese previše tekućine, tijelo ga nije u mogućnosti izlučiti, krv postaje razrjeđena i stanice u tijelu nateknu; tijelo postane prehidrirano i to može biti i te kako opasno.

Kada se govori o optimalnom unosu tekućine stručnjaci kažu kako je to indivuidulano te da ovisi o dobi, tjelesnoj masi, geografskom položaju, ali neka norma koja je već svimadobro poznata je 8 čaša vode na dan.

No prvo pravilo je – pijte kada ste žedni i sigurno nećete biti dehidrirani. Ali ni prehidrirani.

(mojezdravlje)