Nikada ne sjedite direktno ispod klime

Na tropskoj vrućini uređaji za rashlađivanje su neophodni, ali mogu da ugroze zdravlje ako se ne koriste pravilno
19.07.2015 u 11:07
klima

Iako bez klima-uređaja na 40 stepeni Celzijusa ne može normalno da se funkcioniše, ljekari upozoravaju da ne valja ni pretjerano koristiti klimu, naročito je loše praviti veliku razliku u odnosu na spoljašnju temperaturu, koja ne bi smjela da bude veća od osam stepeni.

Osim temperaturnog šoka u slučaju naglog prelaska sa vrelog asfalta u klimatizovanu prostoriju, i obrnuto, najveća opasnost po zdravlje prijeti onima koji imaju srčanih problema. Oni mogu da dožive anginozni napad, pa čak i infarkt.

- Svaka nagla promjena temperature, kada razlika između spoljne i unutrašnje temperature prelazi 10 stepeni, izaziva temperaturni šok u organizmu - kažu ljekari.

- Krvni sudovi ne mogu tako brzo da se skupljaju i šire, i da uspostave normalnu cirkulaciju. To izaziva preopterećenost srca i svih krvnih sudova, pa dolazi do gušenja i pritiska na pluća, srce i želudac, sa bolovima koji se šire ka ramenima, odnosno do predinfarktnog stanja.

Ovo može da se dogodi ne samo osobama koje imaju srčanih problema već i kod relativno zdravih i mladih ljudi, upozoravaju ljekari. 

Hladan vazduh nikad ne smije da bude direktno usmjeren na vrat, lopatice, leđa, zbog opasnosti od išijasa i ukočenja. Treba čuvati i lice da ne bi došlo do paralize živca na licu odnosno facijalnog grča.

(novosti)