Kako dvostruko poboljšati pamćenje za četrdeset dana?

Istraživanje Medicinskog centra univerziteta Radbud u Nijmegenu u Holandiji pokazalo je da bilo ko može da usavrši svoje pamćenje iznad proseka, bez obzira na veličinu i strukturu mozga.
10.03.2017 u 09:22

Snimanje magnetnom rezonancom pojazalo je da svako može da pobošlja svoje pamćenje primjenom jednostavne tehnike, poznate kao ‘palata pamćenja’. Riječ je o tehnici koja uključuje zamišljanje određenog poznatog prostora, u koji se smještaju različiti pojmovi. Tako, na primer, možete da zamislite svoju dnevnu sobu, gde ćete na određena mjesta u mislima postavljati određene pojmove sa liste.

Sve što treba da uradite jeste da se sjetite gdje ste šta stavili, i na taj način ćete mnogo lakše prizvati listu u sjećanje. Učesnicima istraživanja bilo je potrebno 40 dana da dvostruko poboljšaju svoju memoriju. Oni su svakog dana u periodu od 30 minuta vježbali pamćenje različitih riječi.

Pojedini učesnici, sa prosječnim memorijskim sposobnostima i koji prethodno nisu bili podvrgnuti nikakvom treningu, na početku su u prosjeku pamtili oko 26 riječi, da bi taj broj na kraju eksperimenta iznosio 62 riječi.

Četiri mjeseca kasnije, bez dodatnog treniranja, ispitanici su i dalje imali poboljšano pamćenje.

“Jednom kada se upoznate sa ovom strategijom, i znate kako da je primjenite, možete da imate dobro pamćenje i bez daljeg treninga”, rekao je doktor Martin Dresler, profesor kognitivne neurologije.

(Daily Mail)