Oprezno s baklavama

Povodom nastupanja Ramazanskog bajrama, ljekari upozoravaju na srčane probleme koje mogu izazvati povećana potrošnja šećera i brašna, namirnica koje predstavljaju osnovu u jelima spremljenim za ovu priliku, javlja Anadolu Agency (AA).
17.07.2015 u 07:40

Nakon mjeseca posta, pretjerana konzumacija šećera u slasticama može negativno utjecati na ljudski organizam. Ljekari dodaju kako je potreban određeni period da se organizam nakon konzumacije tih jela uravnoteži.

Isto tako, upozoravaju kako je teško navići se na post prvih nekoliko dana mjeseca ramazana tako je organizmu teško da se navikne na toliki unos šećera tokom Bajrama.

Pretjerana konzumacija mesa tokom Bajrama također povećava nivo masti i na taj način zatvara krvne sudove, što je dodatni šok za organizam. Poremećaj nivoa masti u tijelu izaziva i nekretanje. Začepljenje krvnih sudova može izazvati moždani udar, pogotovo kod starijih ljudi.

Stručnjaci naglašavaju kako je, umjesto umjetnih sladila, potrebno konzumirati voće i prirodne šećere da bi se postigla ravnoteža organizma. Preporučuje se i konzumacija povrća koje je bogato bjelančevinama neophodnim za normalno funkcioniranje organizma.

Dodatno opterećenje za organizam predstavljaju i gazirana pića od kojih ljudi prilikom praznika, ali i inače, teško odustaju iako su puna štetnih kalorija i šećera.

Ljekari također dodaju kako je organizam djeteta još osjetljiviji i pozivaju roditelje da pomognu u prevenciji. Istraživanja su pokazala kako je i unos soli razlog povećanog krvnog pritiska što može imati kobne posljedice.

(AA)