Home » Magazin
Otkriven sastojak hrane koji bi mogao produžiti život
Autori studije objavljene u časopisu Antioxidants ističu da planiraju provesti dodatna istraživanja koja bi utvrdila kakav bi potencijal taj sastojak mogao imati u prevenciji bolesti kod ljudi.
U posljednjih nekoliko godina znanstvenici su napravili značajan napredak u razumijevanju kako određeni prehrambeni spojevi mogu usporiti starenje i pomoći u prevenciji bolesti povezanih s dobi, uključujući Alzheimerovu bolest.
Nova studija provedena je u suradnji istraživača sa Sveučilišta u Sevilli u Španjolskoj i tima dr. Marine Ezcurre sa Sveučilišta u Kentu u Velikoj Britaniji. Istraživanje je pokazalo da fitoen koji se prirodno nalazi u brojnom povrću i voću može značajno produižiti životni vijek crva oblića Caenorhabditis elegans i smanjiti proteotoksične učinke amiloidnih plakova, ključnih u razvoju Alzheimerove bolesti.
Prema rezultatima studije, koja je dio doktorske disertacije Ángeles Morón Ortiz, životni vijek nematoda u studiji povećan je između 10% i 18.6%. Što je još važnije, istraživači su otkrili da je spoj doveo do smanjenja toksičnih učinaka amiloidnih plakova između 30% i 40%. Ovi rezultati ukazuju na to da bi fitoen mogao imati važnu ulogu u borbi protiv starenja i neurodegenerativnih bolesti.
Naučnici su izrazili zadovoljstvo početnim rezultatima, no ističu da je potrebno više istraživanja kako bi se bolje razumjeli mehanizmi kojima fitoen utječe na dugovječnost i Alzheimerovu bolest. Dr. Paula Mapelli Brahm, jedna od autorica studije, izjavila je:
"Ovo su vrlo uzbudljivi preliminarni rezultati te sada tražimo financijska sredstva kako bismo nastavili ovu liniju istraživanja i otkrili kroz koje mehanizme se ovi učinci ostvaruju."
Budući da se fitoen prirodno nalazi u mnogim namirnicama, njegova potencijalna primjena u prevenciji bolesti iznimno je privlačna. Osim toga, fitoen je tvar koja se dobro apsorbira u ljudskom tijelu i prisutan je u mnogim tkivima, uključujući kožu.
Tim profesora Antonija Jesúsa Meléndeza Martíneza sa Sveučilišta u Sevilli već 15 godina proučava fitoen i druge karotenoide, s naglaskom na njihovu ulogu u zdravoj prehrani. Njihova istraživanja ukazuju na to da se fitoen može koristiti u održivoj proizvodnji hrane, čime bi se smanjio rizik od bolesti povezanih sa starenjem.
Fitoen se nalazi u mnogim svakodnevnim namirnicama kao što su rajčice, mrkva, marelice, crvena paprika i citrusi poput naranči i mandarina. Stoga bi povećan unos ovih namirnica mogao imati važnu ulogu u prevenciji bolesti povezanih s dobi i zaštiti od neurodegenerativnih poremećaja poput Alzheimerove bolesti.