Ovih 10 namirnica štiti srce od bolesti

Promjena loših životnih navika ključ je za očuvanje zdravlja srca, ali i kompletnog organizma.
06.02.2016 u 14:57
srce

Za srce se dugo vjerovalo da se ne regeneriše, da cijeli život imamo “isto” srce, ali istraživanja su dokazala da pumpa organizma može da se obnovi i to tri do četiri puta u toku života.

Masti životinjskog porijekla sadrže LDL ili “loš” holesterol koji se veoma lako vezuje za slobodne radikale i tako postaje još opasniji, jer se brže lijepi za zidove krvnih sudova. Materije koje sprečavaju LDL oksidaciju nazivaju se antioksidanti i, zajedno sa vitaminima C, E i A, nalaze se u svježem voću i povrću.

1. Morska riba

Osobe koje često konzumiraju morsku ribu, rjeđe obolijevaju od koronarnih bolesti. Razlog je taj što riblja mast sadrži omega-3 masne kiseline, koje sprečavaju nastanak ateroskleroze, regulišu krvni pritisak, smanjuju oksidaciju LDL holesterola i održavaju normalan ritam srca.

2. Crno vino

Jedna čaša ovog alkoholnog pića dnevno korisna je za srce. Naučna istraživanja pokazuju da alkohol (naravno, u umjerenim količinama) povećava nivo HDL ili “dobrog” holesterola i smanjuje rizik od zgrušavanja krvi, što može da izazove srčani udar.

3. Jabuke

Jabuka natopljena sokom mandarina za užinu kod djece je smanjila rizik od kardiovaskularnih bolesti, smatraju istraživači Univerziteta u Valensiji. Studija je obuhvatila 48 gojaznih mališana starosti od devet do 15 godina koji su bili na niskokaloričnoj dijeti tokom četiri sedmice. Ova užina popravljala je krvni pritisak kod djece, nivo lipida i antioksidanasa u krvi, a smanjivala zapaljenja povezana sa rizicima od srčanih bolesti.

4. Bijeli luk

Ovo ljekovito povrće dokazano snižava krvni pritisak i holesterol u krvi, te sprečava stvaranje opasnih krvnih ugrušaka. Bijeli luk, naime, sadrži alicin, materiju odgovornu za ozloglašeni “sumporni zadah”. Alicin se razgrađuje na manje sastojke koji reaguju sa crvenim krvnim zrncima i stvaraju spoj koji opušta krvne sudove i omogućava dobar protok krvi.

5. Maslinovo ulje

Maslinovo ulje bogato je zdravim mononezasićenim mastima i polifenolima, spojevima koji mogu smanjiti upalne procese u tijelu, te i smanjiti rizik od nastanka ugrušaka. Ovo ulje, takođe, snižava loši, a stimuliše povećanje dobrog holesterola.

6. Kurkuma

Rezultati nekoliko studija pokazali su da glavni aktivni sastojak ove začinske biljke – kurkumin, snižava holesterol i sprečava stvaranje krvnih ugrušaka. Ekstrakt kurkume, naime, može da smanji rizik za čak 65 posto od srčanog udara kao postoperativne komplikacije kod osoba koje su podvrgnute ugradnji srčanih premosnica pokazalo je jedno tajlandsko istraživanje.

7. Grejpfrut

Pulpa ovog ploda sadrži pektin koji snižava holesterol u krvi i prevenira aterosklerozu. Sok nema ovu moć pa je važno da se grejpfrut konzumira cijeli. Razna istraživanja pokazala su da ako svaki dan jedemo grejpfrut, loš holesterol ćemo uspešno smanjiti za 15,5 odsto, a trigliceride za čak 27 odsto. Ipak, ovu voćku trebalo bi da izbjegavate ukoliko pijete lijekove za snižavanje pritiska.

8. Paradajz

Paradajz poboljšava zdravlje srca, a svojim izgledom i podsjeća na ovaj ljudski organ. Istraživanja pokazuju da je ovo voće krcato kalijumom i željezom, te je dobra hrana za srce i krv. “Jabuka ljubavi” sadrži sekundarnu biljnu supstancu likopen, koja štiti ćelije, sprečava arteriosklerozu i smanjuje rizik od infarkta.

9. Cvekla

Ovo povrće bogato je folnom kiselinom koja djeluje protiv otrovnog gradivnog elementa bjelančevina homocisteina, koji oštećuje krvne sudove i trostruko uvećava rizik od infarkta. Dosadašnja istraživanja pokazala su da nitrati u cikli znatno snižavaju krvni pritisak, i tako smanjuju rizik od razvoja srčanih bolesti, infarkta i bolesti bubrega. Dovoljno je popiti 250 ml soka od cvekle da bi se pospješila cirkulacija u krvnim sudovima mozga i smanjio rizik od demencije u starosti.

10. Orašasti plodovi

Orašasti plodovi su bogat izvor nezasićenih masnih kiselina, sadrže uglavnom višestruko nezasićene ili omega-3 masne kiseline, odnosno one masti koje održavaju normalan nivo holesterola u krvi i na taj način štiti srce. Ipak, orašasti plodovi upravo zahvaljujući mastima imaju značajnu energetsku vrijednost koju je lako previdjeti. Stoga bi trebalo da ograničite njihov unos na 25 do 30 g dnevno kako bi održali vitku liniju.