Ovo su najzdravije namirnice na planeti

Za ovih 9 namirnica je dokazano da će zaštititi zdravlje organizma. Uvrstite ih na dnevni meni i uživajte u zdravom tijelu!
27.09.2015 u 16:22

1. Limun 

Zašto su zdravi: Jedan limun sadrži više od preporučene dnevne doze vitamina C, koji pomaže organizmu u borbi protiv upala, jača kosti i održava zdrav nivo holesterola. Citrusni flavonoidi u limunu mogu spriječiti razvoj ćelija raka. 

Savjet: Dodajte kriškicu limuna šoljici zelenog čaja. Jedna studija je dokazala kako citrusi u tijelu pomažu u apsorpciji antioksidanata iz zelenog čaja za čak 80 odsto! 

2. Brokoli 

Zašto je zdrav: Jedna manja porcija brokolija sadrži više od potrebnog dnevnog unosa vitamina K – koji je izuzetno važan za izgradnju i očuvanje kostiju. Jednaka količina brokolija može sprečiti razvoj raznih malignih bolesti, prenosi portal fitnessmagazine.com. 

Savjet: Zagrijte ga. Ukoliko se odlučite da podgrijete brokoli u mikrotalasnoj, on će u sebi zadržati i do 90 odsto vitamina C. Učinite li to kuvanjem, zadržava samo 66 odsto spomenutog vitamina. 

3. Čokolada 

Zašto je zdrava: Samo nekoliko kockica čokolade na dan može sniziti visoki krvni pritisak. Kakao prah je bogat flavonoidima, antioksidantom koji snižava i holesterol. 

Savjet: Nekoliko kockica tamne čokolade sadrži 53.5 miligrama flavonoida, dok mlečna sadrži samo 14. 

4. Krompir 

Zašto je zdrav: Jedan crveni krompir sadrži 66 mikrograma folne kiseline (vitamin B grupe) koja je neophodna za razvoj i rast deteta. Jedan slatki krompir je prepunvitamina A koji je zadužen za jačanje imuniteta. 

Savjet: Neka se krompir ohladi prije nego što ga pojedete. Istraživanja pokazuju kako na ovaj način možete izgubiti višak kilograma jer će vam ohlađeni krompir nakon jela pomoći da potrošite skoro 25 odsto više masnoće nakon obroka. 

5. Losos 

Zašto je zdrav: Odličan je izvor omega-3 masnih kiselina koje su povezane sa smirivanjem depresija, srčanih oboljenja i karcinoma. 

Savet: Redovna konzumacija lososa smanjuje rizik od nastanka makularne degeneracije oka koja se javlja u kasnijoj životnoj dobi i može dovesti do gubitka vida. 

6. Orasi 

Zašto su zdravi: Sadrže najviše omega- 3 masnih kiselina, koje snižavaju holesterol, poboljšavaju raspoloženje i bore se protiv razvoja malignih bolesti. 

Savet: Pojedite nekoliko oraha posle večere – melatonin iz oraha garantuje dobar san. 

7. Avokado 

Zašto je zdrav: Prema nekim studijama snižava holesterol za čak 22 odsto. Avokado takođe sadrži velike količine kalijuma koji pomaže da se snizi krvni pritisak, a prema američkom Nacionalnom institutu za srce, pluća i krv, jedan od najboljih načina kontrolisanja visokog pritiska je konzumirati dovoljno kalijuma. 

Savjet: Dodajte ga salatama a on će pomoći organizmu da apsorbuje nutrijente iz ostalih namirnica 

8. Luk 

Zašto je zdrav: Odličan je u borbi protiv raznih bolesti, a navodno može da spriječiti razvoj bakterija, poput E. coli. 

Savet: Pazite kako ga obrađujete tokom kuvanja – luk koji se prekuva gubi mnoštvo nutrijenata. 

9. Spanać 

Zašto je zdrav: Najveća blagodat spanaća je količina vitamina i minerala: bogat je izvor folne kiseline (49 odsto preporučenog dnevnog unosa po obroku), vitamina A, B, C, E, gvožđa, mangana i kalijuma. 

Savjet: Česta konzumacija spanaća ostaviće i vidljive posljedice na vašoj kosi, koži i noktima, s obzirom da kompleks vitamina B ulaže u njihovu ljepotu.

(b92)