Snizite holesterol bez lijekova

Nivo holesterola može da se održava u preporučenim granicama, i bez upotrebe lijekova, ako se pridržavate preporuka koje su uopšteno savjetuju za zdrav životni stil. Jedino je jelovnik, koji se savjetuje u slučaju povišenih masnoća, malo specifičan.
29.04.2016 u 09:03

Naime, na nivo holesterola definitivno značajno utiče sve ono što jedete. Spisak namirnica koje treba ograničiti uglavnom je svima dobro poznat. Na prvom mjestu to su žumanca, iznutrice, punomasno mlijeko i masti.

1. JELOVNIK

Izbjegavajte pržena jela, masti, masna mesa, punomasne mliječne proizvode, keks, čips, slatkiše. Takođe, treba ograničiti unos alkohola, a stručnjaci dozvoljavaju samo čašu vina dnevno. Na holesterol loše utiče i pušenje, jer doprinosi procesu taloženja masnoća na zide krvnih sudova - aterosklerozi.

2. REDUKCIJA TjELESNE TEŽINE

Ukoliko imate višak kilograma, nivo masnoća ćete lako vratiti u poželjne granice ako oslabite. Proces mršavljenja, istovremeno, pozitivno utiče na poboljšanje odnosa između dobrog i lošeg holesterola. Čak i mali gubitak tjelesne težine, imaće veoma pozitivan efekat. Recimo, ako oslabite od tri do pet kilograma, pri sljedećem vađenju krvi analize holesterola će biti značajno bolje.

3. KREĆITE SE

Kako bi masnoće u krvi bile u preporučenom opsegu, trebalo bi za fizičku aktivnost da odvojite od 30 do 60 minuta dnevno, ali ne morate vježbe da uradite "u komadu", već više puta tokom dana po 10 minuta. Preporuka je da se sedmično bavite sportom ukupno oko 150 minuta.

4. SUPLEMENTI

Mada ne postoje naučni dokazi da suplementi mogu da regulišu nivo holesterola, neki, ipak, kažu stručnjaci, mogu da pomognu da se smanje manoće u krvi. Nemojte ih uzimati bez konsultacije sa ljekarom, kako bi se izbjegla mogućnost interakcije sa nekim od lijekova koje već uzimate. Pored ovsenih pahuljica, nivo holesterola može da se reguliše i redovnijom primjenom psilijuma ili ječma. Preporučuju se i ekstrakt iz artičoke, zeleni čaj, riblje ulje, nijacin i proteini iz soje. Efikasno sredstvo su i lanene sjemenke, kao i bijeli luk.

5. KONTROLA

Ukoliko uz pomenute metode niste uspjeli da "ukrotite" nivo holesterola, obratite se za pomoć ljekaru. Dugotrajno povećanje masnoća u krvi doprinosi razvoju kardiovaskularnih bolesti, a najteže, infarkt srca i mozga mogu da imaju čak i fatalan ishod. Pored statina za liječenje holesterola koriste se i derivati firbinske kiseline, i mnogi drugi lijekovi.

(novosti)