Trčanje ili brzo hodanje?

Kardiovaskularne vježbe najbolje doprinose sveopštem zdravstvenom stanju, a hodanje i trčanje su dvije najjednostavnije vežbe koje se mogu raditi u svakom trenutku.
14.09.2016 u 10:16
trcanje

Često se postavlja pitanje koja od ove dvije vježbe je bolja kada je riječ o nekoliko osnovnih stvari.

Gubitak kilograma?

Obje aktivnosti su dobar način da se ostane u formi, ali ako želite da brže izgubite kilograme, trčanje ima prednost iz nekoliko razloga.

Prvo, trčanje je napornije i samim tim sagorijeva više kalorija (2,5 puta više) od hodanja, a i više utiče na smanjenje apetita poslije treninga.

Hodanje je savršeno za početnike, a kako bi skinuli višak kilograma hodačima se preporučuje da pređu što veći kilometražu i naizmjenično mijenjaju brzinu hoda.

Rizik od povreda?

Trčanje punom brzinom povećava rizik od mogućih povreda. Svaki put kada počinjete novu formu vježbanja, srce, mišići i kosti moraju da se adaptiraju. Ako počnete prije nego što se organizam adaptirao, podložni ste većem naporu, uganićuma, frakturama, preforsiranju i bolestima.

Bitno je da se ide postepeno i da se sluša tijelo i da se ne počinje bez zagrijavanja.

Srčane bolesti?

Svaka vrsta fizičke aktivnosti će pobljšati rad srca, ali sa druge strane forsiranje treninga može imati loše posljedice.

Poznata studija, u kojoj je učestvovalo 33.000 trkača i 15.000 hodača, pokazala je da brzo hodanje, malo više od trčanja smanjuje rizik od srčanih problema, uključujući visok pritisak i dijabetes, kada je istrošena ista količina energije. Što isto znači da je hodačima potrebno dva puta više vremena da sagore isti broj kalorija.

Kada trenirate intenzivno, srce pumpa jače i nakon 60 minuta intenzivne fizičke aktivnosti, kao što je trčanje, srčane membrane se šire i omogučavaju mišiću da se adaptira.

Za zdrave osobe ovo ne predstavlja nikakav problem, ali pod nekim drugačijim uslovima može da predstavlja veliki rizik.

I brzo hodanje i trčanje su, pod normalnim uslovima, dobri za zdravlje srca. I jednoj i drugoj vježbi je zajednička jedna stvar: najbolja je ona u kojoj uživate i koje ćete se pridržavati dugo.

(agencije)