Vrijeme je za zovu

Zova, najstarija i najljekovitija biljka Evrope, procvjetala je i zamirisala, pa u narednom periodu iskoristite njene blagodeti.
30.05.2016 u 14:17
zova

Ovaj listopadni grm je upotrebljiv od lista, preko cvijeta i bobica, do kore i korijena, ima antivirusno dejstvo, sprečava upale, pročišćava krv i bubrege, čisti kožu, pomaže kod gihta... Bogatstvo vitaminom C, gvožđem, kalijumom, natrijumom i jabučnom kiselinom, zovu čini pravom ljekovitom injekcijom.

U ovom periodu se, tokom suhih i sunčanih dana, bere njen cvijet, koji se potom suši u tankim slojevima na toplom mjestu, ali tako da ne pocrni. Posle toga se stavlja u dobro zatvorene posude i koristi za pripremanje čaja, tako što se u ključalu vodu stavlja kašičica osušenog cvijeta i ostavi da odstoji deset minuta.

Poslije toga se procijedi i pije kao topao napitak. Čaj od zove se preporučuje u liječenju virusa, prehlada, upala grla, jer izaziva znojenje, čisti organizam od otrova i ubrzava izbacivanje sluzi. Smiruje napetost i bolove u mišićima, a pritom djeluje i kao snažan diuretik, pa je dobar i u režimu dijete.

(novosti)