Čak 38 posto stanovnika u BiH ima samo osmoljetku

Podaci Agencije za statistiku BiH pokazuju da više od 38% stanovništva u BiH ima samo osnovnu školu.
10.02.2018 u 17:27
Pismenost1

U BiH, prema podacima Agencije za statistiku BiH, više od polovine stanovništva (52,6 posto) ima završenu srednju školu i specijalizaciju. Isti izvor, anketa o radnoj snazi iz 2017. godine, pokazuje kako gotovo 38 posto građana BiH ima završenu osnovnu školu i manje, a samo 9,5 posto je s visokim obrazovanjem.

Podatak kako više od trećine stanovnika ima završenu samo osnovnu školu ili čak ni to, jasno pokazuje u kolikim se problemima ova država nalazi i kako će trebati još mnogo truda kako bi došlo do napretka.

S druge strane, manje od 10 posto visokoobrazovnih ljudi, među kojima veliki broj želi napustiti BiH, razlog su da se zapitamo ko će u budućnosti voditi ovu zemlju, provesti nužne reforme i povećati životni standard. Za očekivati bi bilo da se ulaže više u programe obrazovanja odraslih, ali izgleda kako ni od toga nema ništa.

- Prema redovnoj statistici obrazovanja, u proces formalnoga obrazovanja u Bosni i Hercegovini tokom školske godine 2016./2017. bilo je uključeno više od 552.000 djece, što je gotovo 16 posto ukupne populacije, navodi se u informaciji spomenute agencije.

Drastično loše stanje po pitanju obrazovanja bh. stanovnika otkrio je i popis stanovništva. Od ukupnog broja osoba starijih od deset godina, nepismene su bile 89.794 osobe ili 2,82 posto (u Republici Srpskoj 3,17 posto, u Distriktu Brčko 2,83 posto, a u Federaciji BiH 2,63 posto).

Prema posljednjem popisu, u Srbiji je nepismenih 1,96 posto, u Hrvatskoj 0,8 posto, a u Crnoj Gori 1,5 posto, tako da je nepismenost još jedna negativna stavka, po čemu smo prvi u regiji.

(VL)