Četiri medalje bh.matematičara u Rumuniji

Bosanskohercegovački matematičari ostvarili su sjajne rezultate na Evropskoj matematičkoj olimpijadi koja je održana u Rumuniji. S ovog takmičenja bh. predstavnice kući nose četiri medalje - Adisa Bolić osvojila je zlato, Neira Kurtović i Tijana Babić srebro, a Milica Babić bronzanu medalju.
17.04.2016 u 10:31
matematika

U ekipnom plasmanu Bosna i Hercegovina zauzela je 4. mjesto, od 31 države koje se službeno takmiče. Ovo je inače bilo prvo učešće matematičara iz naše zemlje na ovom takmičenju.

- Takmičenje je održano u četiri oblasti: kombinatorika, geometrija, algebra i teorija brojeva. Radili smo šest zadataka, a sve je trajalo dva dana. Iskreno, nismo očekivali ovakav rezultat, ali smo iznenadile i sebe i druge - kazala je jučer za „Avaz“ iz Rumunije Adisa Bolić, zlatna matematičarka.

Ovo nije njen prvi uspjeh. Osvojila je zlato i na Evropskom matematičkom kupu te bronzu na Balkanijadi. Trenutno je učenica trećeg razreda „Sarajevo Collegea“.

- Željela bih zahvaliti mojim mentorima Admiru Beširoviću i Harunu Hindiji, koji su, također, bivši takmičari u matematici. Nadam se da će ovakvih uspjeha biti i više – skromno kaže Adisa.

(avaz)