Šta će biti sa tehnološkim viškom nastavnika u Tuzlanskom kantonu?

Uoči početka nove školske godine dolaze i nove muke za nastavnike koji nemaju ugovore na neodređeno vrijeme.
12.07.2018 u 18:39
nastavnici

Historija i geografija te strani jezici

„Mi smo izvršili potrebnu analizu, ustanovili smo da je najviše takvih zaposlenika proglašeno na nastavnom predmetu Historija i geografija, njih ukupno 16, i zvršili smo potrebne analize i ustanovili smo da ćemo zaposlenike koji su ostali bez radnih zadataka smjestiti u druge škole i očekujemo da ćemo taj posao završiti tokom naredne sedmice.“ – kazao je Elmir Tukić, predsjednik Komisije za zbrinjavanje zaposlenika u ustanovama osnovnog obrazovanja TK.

Najmanje zaposlenika za čijim radom je prestala potreba je na predmetima stranih jezika. Na predmetu Njemački jezik ih je šest, dok je na predmetu Engleski jezik njih pet. Također, manji broj radnika koji su proglašeni tehnološkim viškom zabilježen je i na predmetima iz likovne i muzičke kulture.

„Zahvaljujući politici Ministarstva i Vlade TK unazad nekoliko godina i na pravilan način zapošljavanja zaposlenika u osnovnim i srednjim školama TK, mi i ove godine možemo zbrinuti ljude i radnike koji su u cjelosti ili djelomično ostali bez radnih zadataka.“ – dodao je Tukić.

S druge strane, u srednjim školama upola manje zaposlenika je proglašeno tehnološkim viškom. Od 59 radnika, 54 profesora iz svih škola u Kantonu ostali su djelomično ili u potpunosti bez radnih zadataka za narednu školsku godinu.

U Poljoprivrednu školu neće niko, svi bi u medicinsku

„Komisija je uspjela da rasporedi pedeset i osam osoba koje su proglašene tehnološkim viškom. Jedna osoba nam je ostala za sada neraspoređena zbog specifičnosti stepena i profila stručne spreme koje posjeduje.“ – istakao je Fikret Vrtagić, predsjednik Komisije za zbrinjavanje zaposlenika u ustanovama srednjeg obrazovanja TK.

Što se tiče srednjih škola, najviše tehnološkog viška proglašeno je u mješovitim srednjim školama poljoprivredne struke, a sve zbog malog broja učenika koji se interesuju za ovakva zanimanja. S druge strane, Medicinska škola konstantno ima potrebu za novim nastavnim osobljem.

„Oni imaju potrebu svake godine za većim brojem zaposlenika. Trenutno to je najjače i najatraktivnije zanimanje, tako da se učenici i najviše opredjeljuju za upis u Medicinsku školu.“ – dodao je Vrtagić.

Po okončanju posla kantonalnih komisija za zbrinjavanje zaposlenika za čijim radom je prestala potreba, resorno Ministarstvo planira unaprijediti procedure oko prijema novih uposlenika, odnosno prerasporedom postojećih uposlenika kako bi sa krajem  naredne  školske godine već imali manji broj iskazanog tehnološkog viška. Novi konkurs za prijem nastavnog kadra za školsku 2018./2019. godinu, u školama Tuzlanskog kantona, očekuje se početkom augusta ove godine.

(slon/pressing.ba)