Brčanski studenti najavljuju blokadu saobraćajnica

Studenti Evropskog univerziteta u Brčkom najavljuju blokadu granice i saobraćajnice Brčko-Gunja jer se njihove diplome u Hrvatskoj ne priznaju.
19.02.2016 u 10:34
eu univerzitet

Oni traže od vlasti Brčko-Distrikta da se sprovede odluka Apelacionog suda koji je poništio zabranu rada univerzitetu, da se sprovede disciplinski postupak protiv šefa Odjeljenja za obrazovanje koji se oglušio o sudsku odluku i da im se omogući nostrifikacija diploma.

Diplomci Evropskog univerziteta kažu da su redovno studiral ii uložili značajna finansijska sredstva u školovanje, a da se njihove diplome sada ne priznaju, iako su na početku školovanja upisali faklutet koji je imao uredu licencu i potrebne dozvole.

Grupa studenata privatnih univerziteta u Brčkom nedavno je nadležnima uputila otvoreno pismo u kome je najavljeno da će se na Dan Distrikta, osmog marta, okupiti na Trgu pravde u Brčkom i započeti štrajk glađu ukoliko se do tada ne riješi status privatnih fakulteta. Diplomici i profesori Evropskog univerziteta kažu da će se pridružiti ovim protestima.

Mirko Kulić, rektor Evropskog univerziteta samtra da su se poslednja tri šefa Odjeljenja za obrazovanje stavila iznad zakona, ignorišući sudske presude u korist Univerziteta i navodi da Agencija za nauku i viskoro obrazovanje Republike Hrvatske ne nostrifikuje diplome Evropskog univerziteta jer ih je Odjeljenje za obrazovanje obavijestilo da Univerzitet u Brčkom nema dozvolu za rad, iako je sud poništi tu zabaranu rada.

(pressing.ba)