Brucoši u TK najviše birali medicinu i tehničke fakultete

Na Univerzitetu u Tuzli završeni su prijemni ispiti prvog upisnog roka za upis studenata na prvu godinu prvog i integriranog prvog i drugog ciklusa studija na Univerzitetu. Budući brucoši najveći interes pokazali su za tehničke i medicinske nauke.
05.07.2018 u 16:04
fax tz

Oko 1.400 studenata konkurisalo je za 2.130 slobodnih mjesta na fakultetima i Akademiji Univerziteta u Tuzli za upis na prvi ciklus odnosno integrirani prvi i drugi ciklus studija. Nakon prijemnog ispita pravo na upis ostvarilo je 1.185 kandidata.

Pravo na upis redovnog studija koji će biti finansiran iz budžeta TK ostvarilo je 785 kandidata , 387 kandidata ostvarilo je pravo upisa na redovan studij za vlastite potrebe i 13 kandidata osvarilo je pravo upisa na vandredni studij. Prijemni ispit 23 kandidata nisu položila. Za drugi upisni rok ima 900 slobodnih mjesta.

– Prijemni ispit je 4. septembra, dakle ima dovoljno vremena da kandidati razmisle , nadam se, opredijele za neke od studijskih programa na kojima ima dovoljno mjesta kako na teret budžeta tako i za vlastite potrebe. Pozivam buduće studente da pogledaju web-stranice fakulteta i izaberu neki od studijskih programa, koji će ispuniti njihova očekivanja – rekla je rektorica Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić.

Najveći interes studenata vladao je za Medicinski, Farmaceutski, Fakultet elektrotehnike i mašinstva. Pozitvan trend upisa bilježe i Odsjek – građevina na RGGF-u, Ekonomski fakultet i studijski odsjeci Filozofskog fakulteta, psihologija, njemačaki i engleski jezik.

Ipak, migraciona kretanja, odlazak mladih i ambicioznih, uzima danak i na visokoobrazovnim institucijama. Zbog toga je imperativ Univerziteta u Tuzli usklađivanje obrazovne politike sa zahtjevima tržišta i podsticanje naučno-istraživačkogi rada, istaknuto je danas.

Konačne rang-liste bit će objavljene 6. jula, a upis primljenih kandidata bit će od 9. do 13. jula i od 20. do 25. augusta ove godine. Na studijskim programima, na kojima se ne popuni broj predviđen konkursom, prijave za drugi upisni rok podnositi će se od 22. do 31. augusta.

(fena)