Djecu od najmlađih dana učiti o oralnoj higijeni

Dr. stomatologije Igora Nurkanović i Vijeće mladih Općine Srebrenik su organizovali obilježavanje Svjetskog dana oralnog zdravlja u prostorijama JU "Za predškolski odgoj" Srebrenik i na Gradskom trgu u Srebreniku.
21.03.2016 u 09:20
zubi 1zubi 2zubi 3

Inače, ovaj dan se obilježio samo u Sarajevu, Srebreniku i Livnu, za područje Federacije BiH. Već unazad tri godine, u saradnji s dr. stomatologije, Igorom Nurkanovićem, Vijeće mladih Srebrenik organizuje obilježavanje ovog dana u Srebreniku.

Održana su predavanje o značaju pranja zuba kao i demonstracija kako pravilno oprati zube za ukupno 50 mališana predškolske dobi JU "Za predškolski odgoj" Srebrenik, a na Gradskom trgu su dijeljeni letci i promotivni materijal za starije stanovnike ovog općinskog područja.

Inače, većina zubnih bolesti danas se može spriječiti, stoga je cilj savremene stomatološke skrbi poboljšanje oralnog zdravlja, a time i kvalitete života, i to od najranije, sve do zrele i starije dobi. Uklanjanje boli, problema vezanih uz žvakanje i govor kao i poboljšavanje estetike pridonosi kvalitetnijem životu pojedinca i njegovoj dobrobiti.

Podršku projektu su dali: Firma Colgate, Omladinski pokret Rebus, Stomatološka komora FBiH, JU "Za predškolski odgoj" Srebrenik i Općina Srebrenik.

(A.H.)