Djevojčice i informaciono-komunikacione tehnologije

U prostorijama "Druge osnovne škole Srebrenik", obilježen je Međunarodni dan djevojčica u informaciono-komunikacionim tehnologijama (IKT).
28.04.2016 u 19:27
djeca 1djeca 2djeca 3

Za one koji manje prate tehnologiju, važno je istaći, da se ovaj Dan u svijetu obilježava od 2011. godine u 150 zemalja diljem svijeta kroz razne manifestacije, radionice, tematske izložbe, okrugle stolove i slične događaje. Ovu inicijativu je pokrenula Međunarodna telekomunikacijska unija (ITU) u sklopu globalnog cilja da se podigne svijest o važnosti osnaživanja i ohrabrivanja djevojčica i djevojaka da se uključe u obrazovne programe s fokusom na IKT ili da grade svoje karijere u ovoj oblasti.

Dan djevojčica u IKT se obilježava svakog četvrtog četvrtka u mjesecu aprilu. S tom namjerom, on se simbolično obilježio i u Srebreniku na inicijativu Aktiva nastavnika/profesora informatike sa područja općine Srebrenik uz svesrdnu podršku JU Druge OŠ Srebrenik kao domaćina, realizovan je Okrugli stol i radionica kroz praktično promovisanje stečenih vještina učenica iz oblasti IKT.

Učestvovale su i 22 učenice iz osam osnovnih škola općine Srebrenik i to: Melisa Jahić iz OŠ „Špionica“, Amira Ibračević iz OŠ „Sladna“, Merhunisa Sendić i Damira Karić iz OŠ „Rapatnica“, Samra Suljić i Nedžmina Mehmedović iz OŠ „Duboki Potok“, Elma Mrkaljević, Sedina Suljić i Melisa Jusić iz OŠ „Tinja“, Gabriela Namlić i Adina Kovačević iz OŠ „Podorašje“, Fatima Pjević, Zerina Dedić, Selma Vejseli, Lamija Mujić i Zajna Dedić iz Prve OŠ Srebrenik, kao i Almedina Rahićkić, Asja Buljubašić, Melisa Omić, Almedina Husejnović i Ajla D. Sofić iz Druge OŠ Srebrenik.

Program je se sastojao iz dva dijela. U prvom dijelu je organizovan Okrugli stol na temu: Djevojčice i IKT. Okruglim stolom je predsjedavo predsjednik Organizacionog odbora mr.sc. Nedim Delić, inače nastavnik informatike u Drugoj  OŠ Srebrenik. Istakao je značaj ovakvog događaja i naznačio da je ovaj skup u ovom broju i ovim povodom najvjerovatnije jedinstven skup u ovom dijelu Bosne i Hercegovine a možda i šire.

Prisutnima se obratio i Mirza Jahić, pedagog škole koji je zaželio dobrodošlicu i istakao značaj ovakvih skupova i dao kratak osvrt i istakao ciljeve današnjeg okupljanja.  Potom je se obratio Muhamed Pjević, prof. inače predsjednik Aktiva nastavnika/profesora informatike na općini Srebrenik. Ukazao je na značaj i mogućnosti koje pruža IKT. Prednosti koje pruža upotreba IKT kod mladih ljudi, s posebnim akcentom na djevojčice, djevojke i žene, kao i koji potencijal pruža u sticanju kompetencija i nakon školovanja omogućava lakše pronalaženje posla. Skrenuo je pažnju svima koji se bave sa IKT citirajući izreku:

“Učiti je kao uzvodno plivati: zastani za trenutak i već si vraćen“. To se posebno odnosi na one koji se bave IKT-om. Potrebno je konstantno učiti i usavršavati se.

Projektu su prisustovali i nastavnici Alma Ademović i Enis Dedić, a učenice iz OŠ „Rapatnica“ su prezentovale rad na temu: Uloga žena u historiji IKT-a, dok su učenice iz Prve OŠ Srebrenik prezentovale rad na temu: Društvene mreže, prednosti i nedostaci.

Nakon posljednjeg izlaganja mr.sc. Nedim Delić pozvao je prisutne da daju učešće i da se izvedu zaključci Okruglog stola koji bi se ogledali u slijedećem:

-          Digitalna kompetencija zauzima značajno mjesto među osam kompetencija koje EU propisala da je bitna u evropskim školskim sistemima i potrebno je dati mjesto i u našem sistemu;

-          Zbog izraženog deficita u IKT sektoru, svoje mjesto mogu i moraju značajnije zastupiti i žene;

-          Istraživanja pokazuju da žene sa 30% učestvuju IKT sektoru i taj procenat mora biti značajni s obzirom na ulogu žena koje su doprinijele u razvoju IKT-a;

-          Postoji potreba za osnaživanjem djevojčica, djevojaka i žena da se više uključe u IKT (organizovanjem ovakvih skupova to se postiže);

-          Da se nastavi sa obilježavanjem ovakvih datuma s uključivanjem-proširivanjem vanjskih saradnika-učesnika;

-          Da se u školama i kabinetima informatike posveti više pažnje djevojčicama u IKT-u ne samo na ovaj datum nego tokom cijele godine;

-          Obilježavanje ovog datuma može i mora značajnije uticati na svijest kod učenica koje će prenijeti svoja iskustva drugaricama, a prisutne kolegice i kolege u školama u kojima rade.

Nakon toga se pristupilo drugom dijelu današnjeg skupa, tj. praktičnom dijelu, gdje su u kabinetu informatike, učenice iz osnovnih škola općine Srebrenik pokazale vještine rada u programima: MS Word, MS Excel, MS PowePoint, Windows Movie Maker-u, vještinama programiranja u Qbasicu i sl.

Na kraju su uručeni certifikati učenicama i njihovim mentorima, a na licima se nije moglo prikriti zadovoljstvo nakon izlaganja i demonstriranja stečenih vještina kod učenica, koje su s ponosom predstavljale škole iz kojih su dolazile.

(ND/pressing.ba)