Dobiti diplomu ne znači prestati učiti

Aida Hadžialić je s pet godina napustila rodnu Foči i preselila se s roditeljima u Švedsku. Danas je u ovoj zemlji ministrica obrazovanja. Studenti Univerziteta u Sarajevu imali su priliku da čuju njena isksustva.
09.03.2016 u 11:16
Aida Hadzialic1

- Vi trebate stvoriti tu šansu, jer su pred vama velike mogućnosti. Imate odgovornost da idete ka promjenama – kazala je Hadžialić.

Stečeno diploma ne znači da treba prestati učiti

Bosanska ministrica u Švedskoj govorila je o temi "Važnost obrazovanja u demokratskom društvu“ naglasila je da je rekvalifikacija važna za ekonomsku budućnost zemlje, smatrajući da „jednom stečena diploma nije zauvijek stečena diploma“.

Studentima je skrenula pažnju da su veoma važne riječi Gustava Möllera, poznatog švedskog političara, kojeg nazivaju ocem sistema socijalne sigurnosti i države blagostanja u Švedskoj. On je rekao da „Svaka kruna pogrešno iskorištena je krađa naroda“.

- U Švedskoj se svaka kruna, marka prati tačno na koji se način koristi. Zna se kad uđe u sistem, kako se u njemu koristi, kako će izaći iz sistema, te kako će doprinijeti dobrobiti zemlje. Ovo vodi ekonomskom razvoju – rekla je Hadžialić.

Treba trošiti na obrazovanje umjesto na administraciju

Istakla je zabrinutost što se mnogo novaca u BiH troši na administraciju te sugerirala da se ulaže u obrazovanje budući da je svakoj državi potreban sposoban kadar. Osim u kadar, kaže da Bosna i Hercegovina, mora ulagati i privredni razvoj i prvatni sektor. U tom pogledu, dodaje, potrebno je istražiti kako kadrovski profili izgledaju i šta se traži na tržištu te navela da Šveđani trenutno traže kvalitetan kadar u investiranju. Švedska je, ističe, spremna pomoći BiH na putu ka članstvo u EU – putu teških reformi, koje doprinose boljitku društva. Poželjela je da BiH ima zadovoljne građane, jer će se takvi građani potruditi da osiguraju uspjeh države.

(fena)