Gornja Skakava: Ne žele učiteljicu bošnjačke nacionalnosti

Grupa roditelja hrvatske nacionalnosti iz Gornje Skakave kod Brčkog, uputila je protesno pismo vlastima u Brčko-Distriktu zbog izbora učiteljice u njihovoj područnoj školi.
25.01.2017 u 09:23
skola 1

U pismu roditelji navode da ja na mjesto učiteljice hrvatske nacionalnosti, koja je učila učenike 2. razreda, kojeg pohađa ukupno osam učenika i svi iz hrvatskog naroda, imenovana nova učiteljica bošnjačke nacionalnosti.

- Ne želimo sumnjati u naobrazbu nove učiteljice, ali sigurni smo da njen maternjii jezik nije hrvatski i da ga nije izučavala na fakultetu koji je pohađala. Hrvatski jezik, kao jedno od naših Ustavom zagarantiranih prava, doveden je u pitanje - stoji u pismu.

Roditelji učenika drže da pri izboru nastavnog kadra u ovom ciklusu nadležni nisu vodili računa o nacionalnoj zastupljenosti te da su ugrozili nacionalne interese Hrvata u Brčko distriktu. Od hrvatskih predstavnika u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti Brčko distrikta, roditelji traže da u najkraćem mogućem roku izmjene sporni zakon, revidiraju zapošljavanje nastavnog kadra i vrate raniju učiteljicu na mjesto učiteljice drugog razreda u Gornju Skakavu.

- Ukoliko se našim zahtjevima ne udovolji, spremni smo poduzeti i daljnje korake, koji će podrazumijevati i izostanak naše djece sa nastave, kaže se u pismu.

(pressing.ba)