Istra: Bosanski jezik kao izborni predmet u školama

Osnovna škola iz Buzeta 5. septembra započela je s nastavom bosanskog jezika i kulture kao izbornog predmeta.
03.10.2018 u 18:54
bosanski

Saglasnost za uvođenje ovog izbornog predmeta po modelu C u Istarskoj županiji, kaže Muhamed Muratagić, predsjednik županijskog Vijeća bošnjačke nacionalne manjine, čekaju OŠ "Ivo Lola Ribar" Labin, OŠ Monte Zaro za sve osnovne u Puli, OŠ "Marija i Lina" u Umagu te pulska ekonomska škola za još neke srednje škole u Puli Prije dvije godine u buzetsku osnovnu školu uveden je izborni predmet slovenski jezik po modelu C, znači njegovanje slovenskog jezika i kulture, a ove školske godine je po istom modelu uveden bosanski jezik i kultura, tako da su u školi učenicima od drugog do osmog razreda na raspolaganju tri izborna predmeta iz jezične skupine, uz italijanski još i slovenski te bosanski jezik, prenosi Glas Istre.

"Taj se predmet provodi dva sata tjedno za niži uzrast i dva sata tjedno za viši uzrast s time da su učenici podijeljeni prema znanju i afinitetima. Za sve koji su ga izabrali on je izborni, ali i obvezni, odnosno ocjenjuje se i ulazi u prosjek, kaže direktorica Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja" Jadranka Bartolić Muzica.

Proces uvođenja ovog izbornog predmeta pokrenulo je Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Istarske županije u saradnji s županijskim Upravnim odjelom za obrazovanje, sport i tehničku kulturu, kaže predsjednik Vijeća Muhamed Muratagić. "Proces smo pokrenuli sredinom siječnja ove godine. Veliki dio odradio je resorni županijski odjel koji je kontaktirao škole u Istarskoj županiji i prikupio podatke o broju učenika zainteresiranih za učenje bosanskog jezika i kulture po modelu C. Škole su podnijele zahtjeve prema resornom ministarstvu.

Buzetska škola je s obzirom je imala iskustva s uvođenjem slovenskog jezika uspjela na vrijeme ishoditi potrebnu dokumentaciju te je 5. rujna započela s nastavom bosanskog jezika i kulture kao izbornog predmeta", kaže Muratagić. Saglasnost za uvođenje bosanskog jezika i kulture kao izbornog predmeta po modelu C u Istarskoj županiji, kaže Muratagić, čekaju Osnovna škola "Ivo Lola Ribar" Labin, Osnovna škola Monte Zaro za sve osnovne u Puli, Osnovna škola "Marija i Lina" u Umagu te pulska ekonomska škola za još neke srednje škole u Puli.

"Jako smo zadovoljni jer naišli smo na veliko razumijevanje i županijskog odjela i ravnatelja škola koji su pokazali interes za našu inicijativu. Drago nam je da je bosanski jezik ušao u škole gdje će pripadnici bošnjačke manjine kao i svi ostali zainteresirani učenici moći kroz taj predmet izučavati bosanski jezik, ali i književnost, povijest, geografiju, likovnu i glazbenu kulturu…, na tri razine izučavanja", izjavio je Muratagić.

(GI)