Izbjeglica iz BiH, među najboljim studentima u Australiji

Izbjeglica iz Bosne i Hercegovine Jozo Franković, proglašen je među najboljim studentima u Australiji!
15.12.2017 u 14:56
jozo frankovic

Franković, koji je bio izbjeglica iz ratom zahvaćene Bosne i Hercegovine, stekao je titulu diplomiranog stručnjaka za polje trgovine na prestižnom Univerzitetu "Volongong" u Australiji.

Dvadesetdvogodišnji Franković je došao u Australiju kada mu je bilo samo četiri godine, zajedno s roditeljima koji su otišli iz BiH za vrijeme agresije.

Jozini roditelji iz ratom zahvaćene Bosne i Hercegovine prvo su izbjegli u Njemačku gdje se on rodio, a nakon četiri godine svi su se preselili u Australiju.

- Ako pogledam unazad i ako se prisjetim svog putovanja, shvatam da je obrazovanje to koje me vodilo da idem naprijed, i siguran sam da će mi upravo to obrazovanje otvoriti mnoga vrata u budućnosti. Sada kada sam konačno stekao ovu prestižnu titulu shvatam da je najveća moć mog putovanja bilo upravo znanje koje sam stekao, a to znanje može da promijeni ljudski život - naglasio je Franković, piše portal Illawarra Mercury.

Ovaj mladić je dodao da mnogo duguje svojoj zajednici, koja je bila uz njega i u najtežim trenucima, i da namjerava da joj se sada kada je postao diplomirani stručnjak na polju trgovine, oduži za svu podršku koju mu je pružila.

Profesori koji su predavali mladom Frankoviću ističu da je on bio veoma bistar student, koji je obožavao matematiku i brojeve.

(pressing.ba)