Kako će djeca u školu po zaleđenim i neočišćenim trotoarima?

Nastava na području Tuzlanskog kantona treba da počne 30.januara, dakle narednog ponedjeljka, saopšteno je iz Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK.
24.01.2017 u 10:14
pjesaci

Međutim, s obzirom na izuzetno nepogodne vremenske prilike iz ministarstva bi trebali još jednom razmisliti o početku nastave u drugom polugodištu.

Kao što je evidentno, putevi su prohodni, no ono što će predstavljati problem djeci koja su pješaci jesu zaleđeni i neočišćeni trotoari.

I to tamo gdje ih uopšte ima. Tamo gdje ih nema, što se odnosi na ruralne dijelove opština Tuzlanskog kanton, zimske službe koje su čistile puteve zamo su zatrpale dio ceste namijenjen za pješake. S toga su roditelji s pravom zabrinuti te se pitaju treba li odgoditi početak škole.

- Trotoari ne samo da nisu očišćeni nego su i zaleđeni. Ja ne znam kako da pustim svoje dijete u školu koje treba da pješači blizu dva kilometra do škole u Slavinovićima, kaže nam Rahima iz tuzlanskog naselja Slavinovići.

Sličnog je mišljenja i Emina, čije dijete treba da pješači također blizu jednog kilometra iz Kuzumovića do Druge osnovne škole Srebrenik.

- Sve je pod ledom. Trotoarom se ne može normalno hodati i mislim da je izuzetno opasno da djeca idu u školu po ovome vremenu, kaže zabrinuta majka.

O ovome smo razgovarali i sa jednim prosvjetnim radnikom iz Osnovne škole Novi grad u Tuzli.

- Nije moje da o tome govorim jer imamo menadžment škole kao i ministarstvo. Međutim, da su vremenske prilike loše i da je opasno da djeca idu sama u školu po ovome ledu, jeste. To je svima jasno. Možda treba razmisliti o odgađanju još jednu sedmicu prije svega zbog sigurnosti djece. Moje dijete ide sa mnom u školu s autom ali mnoga djeca dolaze sama, a trotoari su zaleđeni.

U ministarstvu još imaju vremena da razmisle o odgađanju početka nastave, jer sigurnost djece treba ipak treba biti na prvom mjestu.

pressing.ba