Kako će izgledati Eksterna matura u Tuzlanskom kantonu?

Učenici osnovnih škola u Tuzlanskom kantonu po prvi put će ove godine imati Eksternu maturu.
17.02.2016 u 16:32
skola

Od objave informacije da će učenici završnih razreda osnovnih škola u Tuzlanskom kantonu ove godine polagati Eksternu maturu, mnoštvo je upita roditelja, učenika i nastavnika. Većina se pitanja na koji način će to biti provedeno, je li to potrebno našim učenicima i slično. Radi se zapravo o testiranju učenika pri kraju devetogodišnjeg školovanja, kako bi se provjerilo šta su i u kojoj mjeri savladali. Primjer testa kakav će biti na Eksternoj maturi Pedagoški zavod TK je već objavio.

Testiranje će, kako možemo zaključiti biti poput testa općeg znanja, koji će obuhvatiti nekoliko oblasti, ali isključivo ono gradivo koje su učenici već prolazili kroz svoje školovanje. Na ovom testu, jedno od pitanja glasi: Opisivanje unutrašnjeg izgleda nekog prostora naziva se… Ponuđena su četiri odgovora: enterijer, eksterijer, pejzaž ili portret. Na učeniku je da zaokruži tačan odgovor. Za popunjavanje testa učenici na raspolaganju imaju 120 minuta.

”To će biti u toj formi. Mislimo da u tom dijelu, to je naš doprinos, da mi od početka ovu maturu želimo učiniti transparentnom, po svim elementima”, kaže Izet Numanović, stručni saradnik za obrazovanje Pedagoškog zavoda TK.

Bosanski/hrvatski/srpski jezik i književnost, engleski, odnosno njemački jezik, matematika, fizika, informatika, biologija, hemija, geografija, građansko obrazovanje, muzička kultura, likovna kultura, tehnička kultura i tjelesni i zdravstveni odgoj, oblasti su koje će biti zastupljene na testu. Za svaku oblast izdvojeno je po pet pitanja. Na prvu se čini da je to zahtjevan test, ali znajući da se uglavnom radi o zaokruživanju, to je olakšavajuća okolnost. Naprimjer, u već pomenutom testu, pitanje iz tjelesnog i zdravstvenog odgoja glasi: Početni udarac u fudbalu se izvodi: od golmana, iz auta, sa centra, ili iz kornera. Pilot projekat, sličnog testiranja urađen je na kraju prvog pologodišta ove školske godine.

”Čini mi se da bi trebala biti osnovna zadaća da svi mi osvijestimo i stvorimo realnu sliku o onome što jeste, gdje jesmo mi, gdje jesu naši učenici s dostignutim stepenom i nivoom znanja u odnosu na predviđene i propisane ishode, što nam se čini da za sad nije baš u korelaciji”, ističe Ankica Grgić Mišković, stručna saradnica za obrazovanje Pedagoškog zavoda TK.

Razloga za zabrinutost roditelja i učenika zbog organizovanja ovakve vrste testiranja, ne bi trebalo biti, kažu nam u Pedagoškom zavodu. Ova ustanova uradila je Integralni ispitni katalog koji sadrži sva moguća pitanja koje će se naći na testovima za Eksternu maturu. Iz Zavoda ističu da se učenici se smiju držati samo jednog primjera od dva koja su postavljena na stranici ove institucije.

”Ja bih zaista savjetovala da ovo treba biti prilika da učenici samostalno ili uz pomoć svojih nastavnika ponove samo ono što su oni kroz svoje devetogodišnje školovanje i realizaciju nastavnog plana i programa već uradili”, ističe Grgić Mišković.

Eksterna matura u funkciji je pripreme za srednju školu, tačnije profesionalne orjentacije, ističu u Pedagoškom zavodu.
”Želimo ga dovesti do nekog nivoa da barem stvorimo djelimično pretpostavku za sutrašnje uključivanje u savremene obrazovne tokove, jer morali bi razmisliti i raditi na tome da i naša djeca imaju podjednako prava kao i svaka djeca”, kaže Izet Numanović, stručni saradnik za obrazovanje Pedagoškog zavoda TK.

Pristupanje Eksternoj maturi za sve učenike završnih razreda osnovnih škola je obavezno. Testiranju bi trebalo pristupiti četiri hiljade 382 učenika, a bit će formiran i mobilni tim za one koji tada ne budu mogli doći u školu. Tačan datum održavanja Eksterne mature za sada nije poznat, ali se pretpostavlja da će biti 15-tak dana prije završetka školovanja za učenike devetih razreda. Rezultati testiranja trebali bi biti poznati do večernjih sati istog dana. Kako nam kažu u Pedagoškom zavodu, ovo testiranje će se vrednovati kao jedan u nizu elemenata pri upisu u srednju školu.

(slon)