Mogu li 4 miliona KM pomoći privredi Tuzlanskog kantona?

Vlasti Tuzlanskog kantona imaju na raspolaganju 4.170.000 KM za pomoć privredi. Sredstva su planirana za pomoć firmama i obrtnicima. Pod kojim uslovima, koji su kriteriji za raspodjelu sredstava?
03.07.2020 u 22:11
privreda

Sredstva veća od 4 miliona maraka u privredu će biti upumpana iz budžeta TK, sa pozicije “Podrška razvoju kantona” i bit će podjeljena kroz tri pozicije. Za podršku neprofitnim organizacijama planirano je 170 hiljada maraka, oko četiri miliona maraka ide za pomoć preduzećima, poduzetnicima i obrtnicima, što obuhvata i 2,1 milion KM subvencije kamatnih stopa za komercijalne kredite, i to za proizvodnju, uslužne djelatnosti i trgovinu.

“Pored tih 2.100.000 koje dajemo na ime subvencije kamatnih stopa nadamo se da ćemo tu dobiti više od 50 miliona kreditnih sredstava koje ćemo ucrpiti u privredu TK. Pored toga, imamo subvencije i mikro, malim i srednjim preduzećima za nabavku alata, opreme i repromaterijala. Radi se o grant sredstvima od 1.240.000 KM i ovo je jedan od načina na koji želimo da pomognemo privredu.” Ministarstvo će pomoći i grant sredstvima od 400 hiljada maraka obrtnicima, za nabavku opreme, a 200 hiljada maraka će biti podijeljeno novoosnovanim firmama.

“To je ono za sada sa čime će Vlada TK i Ministarstvo privrede pokušati koliko toliko stabilizovati stanje u privredi TK, putem BBI banke će biti podijeljeno 27 miliona maraka kredita sa kamatom od 0%“, dodaje Hasić. Ova sredstva svakako su nedovoljna za oporavak privrede, koja je zbog pandemije koronavirusa bila na koljenima. Ipak, ako se uzmu u obzir i drugi izvori pomoći poput gradskih budžeta ali i pomoći FBIH, privreda u TK mogla bi na zelenu granu.

“U prethodnom vremenskom periodu Intral BH je ostvario prema mjerama koje je Vlada FBIH donijela, subvenciju doprinosa koja se odnose na sva privredna preduzeća u Federaciji. Mjera koju je donijela kantonalna vlada za preduzeća bila je ona kojom je zabranjena djelatnost. Mi nismo spadali u tu kategoriju.”

Privrednici poručuju da Vlada TK, ali i FBIH, moraju u narednim koracima raditi na očuvanju radnih mjesta, posebno kada se uzme u obzir da se pandemiji koronavirusa ne nazire kraj. U nastavku pogledajte kompletnu priču našeg Vahidina Mujagića.

(oslobodjenje)