Najbolji fizičari iz gračaničke Gimnazije i Međunarodne škole Tuzla

U organizaciji Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona, u "Mješovitoj srednjoj školi" Srebrenik, održano je kantonalno takmičenje iz fizike.
23.03.2016 u 16:16
mss fizik

Na ovome takmičenju pojavilo se 125 učenika iz 24 srednje škole Tuzlanskog kantona.

Bili su to pobjednici općinskih takmičenja.

- Na nedavno završenom Međunarodnom takmičenju u Rumuniji, dva naša učenika, Trbalić Bahrudin i Tedevedžić Dženan, zauzeli su ekipno treće mjesto u konkurecniji 30 evropskih država. Najbolji će i ove godine imati priliku da se pojave na Olimpijadi koja se organizuje svake godine, kazao je profesor Denis Suljendić u ime Pedagoškog zavoda TK.

Domaćini ovoga takmičenja su se pobrinuli da sve protekne u najboljem redu.

- Već četvrtu godinu zaredom nam povjeravaju da organizujemo ovo kantonalno takmičenje, što pokazuje da smo dobri domaćini. Mi smo spremni i u budućem periodu da budemo domaćini ovoga ali i drugih takmičenja, a sve u cilju promocije nauke i obrazovanja, te mladih ljudi koji trebaju da grade ovu državu, kazao je direktor MSŠ Safet Omerović. 

U oblasti mehanika i termodinamika pobjednik je Dženan Devedžić, učenik "Gimnazija dr.Mustafa Kamarić" Gračanica.

Pobjednica u oblasti elektro-magnetizma, oscilacije i talasa je Anida Šehanović iz "Međunarodne škole Tuzla".

Dino Mustafić također iz "Međunarodne škole Tuzla" pobjednik je u oblasti optika, atomska i nuklerana fizika.

Po pet prvoplasiranih učestvovat će na Federalnom takmičenju.

Fizika kao jedna od primarnih prirodnih nauka u savremenom svijetu i savremenoj tehnologiji i nauci ima vodeće mjesto, te je izuzetno bitna za društvo. Zato znanje ovih učenika ima još veću vrijednost. Vjerujemo kako će svoje znanje imati priliku pokazati u svojoj a ne u nekoj drugoj državi.

pressing.ba