Nakon bosanskog, u RS zabranjuju i hrvatski jezik

Pred osnovnom školom Vaso Pelagić u selu Tramošnici u opštini Pelagićevo danas se odvijala prava drama jer je policija došla da rastjera 50 roditelja i mještana hrvatske nacionalnosti koji su došli pred školu nezadovoljni promjenama nastalim u učenju grupe nacionalnih predmeta.
19.09.2016 u 14:18

Dolaskom nove nove direktorice, Olge Lazić, u osnovnu školu  Vaso Pelagić promijenila se praksa utemeljena prije 17 godina da djeca povratnika koja jedina idu u tu školu uče nastavu po hrvatskom planu i programu.

– U ovu područnu školu je išlo osmoro dječice uzrasta od prvog do četvrtog razreda. To su djeca povratnika koja su do sada učili nastavu na hrvatskom jeziku i po hrvatskom planu i programu, za šta su imala saglasnost  Ministarstva obrazovanja, prosvjete i kulture RS. Dolaskom nove direktorice i nove učiteljice, praksa se promijenila, pa je pola roditelja odlučilo da djeca ne idu u školu- rekao je Ivo Kamenjašević, delegat u Vijeću naroda RS i roditelj učenika četvrtog razreda, za portal “Ogledalo”.

On ističe da će pred školom ostati dok se stanje ne riješi, pa ako treba da će i gladovati, jer je 19 dan kako djeca ne idu u školu.

Kamenjašević tvrdi da se dolaskom nove ditektorice mnogo toga promijenilo u školi, a da je prisutan i zdravstveni rizik za djecu jer je higijena škole na ponižavajućem nivou, dvorište zapušteno, a škola prljava.

– U Republici Srpskoj ima 641 nastavnik razredne nastave višak, a direktorica je zaposlila novu učiteljicu koja ne poštuje ni odluke Ministarstva- rekao je Kamenjašević.

Josip Jerković, potpredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda rekao je da je nedavno održan sastanak sa ministrom obrazovanja Danom Maleševićem, koji je rekao da se nastava nastavlja po istom planu i programu kao što je to bilo do sada.

– Prema saznanjima učiteljica je jutros iz učionice pobacala sve što je upućivalo na dosadašnji plan i program, pozvala policiju da odstrani roditelje iz dvorišta škole. Roditelji i mještani su se okupili ispred dvorišta škole i čekaju reakciju ministra Maleševića. Smatram da tu ne treba dizati tenzije i da treba vratiti plan i program po kome su djeca i do sada radila- rekao je Jerković i dodao da će djeca zasigurno svoje dalje, srednje školovanje nastaviti u jednoj od najbližih srednjih škola, u Gradačcu ili Orašju, pa je tim učenje po dosadašnjem planu i programo još više potrebno.

(pressing.ba)