Nastava ipak nije počela u svim školama TK

Nastava u drugom polugodištu nije počela u svim školama Tuzlanskog kantona i tou nekim školama na području Grada Tuzla, zatim Živinica i Kalesije.
31.01.2017 u 10:17
skola

- Treba biti realan. Mislim da ni naredne sedmice neće moći biti organizovana nastava u OŠ Požarnica. Mi već pravimo alternativu i vjerovatno ćemo tražiti saglasnost od Ministarstva da se obezbijedi prevoz i da se organizuje nastava u centralnoj školi – da djeca ne bi gubila nastavu, dok traje ta procedura nabavke, kaže Admir Hasanbašić, direktor OŠ ''Simin Han'', Tuzla.

Tokom prvog radnog dana, prekinuta je nastava i u centralnoj Osnovnoj školi ''Bašigovci'', općina Živinice jer je kako kažu u resornom Ministarstvu sistem pothlađen. Utorak bi u toj školi trebao biti redovan radni dan.

Postoji problem i u jednoj školi u Kalesiji. Menadžment je tražio dozvolu da skrate časove.

- Danas su uz saglasnost Ministarstva obrazovanja u OŠ ''Tojšići'' skratili časove na 30 minuta, dok se ne uspostavi kvalitetnije grijanje. U nekoliko škola je bio problem, ugalj. Nema ga dovoljno, pa smo mi u Ministarstvu i Vlada TK, stupili u kontakt sa dobavljačem, Rudnikom Banovići. Oni su preuzeli obavezu da školama ugalj isporučuju prioritetno, kazala je Mersija Jahić, stručna savjetnica u Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kultutu i sport u Vladi TK.

Iako je jako hladno, učenici i uz udaljenih mjesnih zajednica stigli su u škole. Organizovani prevoz nije zakazao, kažu nastavnici.

Školski direktori pozivaju sve učesnike u saobraćaju na oprez.

- Ono što je važno naglasiti je da su otežani uslovi s obzirom na niske temperature i snijeg, pa ne bi bilo loše preporučiti da se posebno obrati pažnja na učenike prilikom dolaska i odlaska u školu, naglašava Amela Mehmedović, predsjednica aktiva direktora osnovnih škola Grada Tuzla.

Odgađanja nastave zbog hladnoće i snijega zasad nema, poručuju iz kantonalnog Ministarstva za obrazovanja, nauku, kulturu i sport. Sve poteškoće rješavat će se u saradnji sa školama koje prijave problem uzrokovan vremenskim uslovima.

(rtvtk)