Nastavnici devalvirani, učenici u drugom planu, obrazovanje slabo

Nastavnici Tuzlanskog kantona obilježili su Dan učitelja.
05.10.2017 u 17:15
nastavnici

Dan učitelja, koji je ustanovio UNESCO 1994. godine u spomen na 5. oktobar 1966. kad je potpisana Preporuka o statusu učitelja, obilježava se u 100 zemalja svijeta, pa i u Bosni i Hercegovini.

Predstavnici Vlade Tuzlanskog kantona uručili su priznanja nastavnicima. Nagrade je dobilo 13 nastavnika iz osnovih šest iz srednjih te jedan nastavnik iz predškolskog obrazovanja.

Nastavnici koji imaju stalan radni odnos može se reći da su sretniji i malo bezbrižniji od onih koji prije početka svake školske godine doživljavaju stresove bezsupješnog konkurisanja. Može se kazati kako su potpuno devalvirani. Ni njihova primanja nisu na nivou na kojem bi trebala biti, recimo za razliku od političara koji primaju tri ili četiri puta veću plaću.

– Iako je svečana prilika, ja moram reći da mi nismo zadovoljni statusom prosvjetnog radnika. To ne može da bude svako. Djecu ne treba samo učiti. Djecu treba voljeti, razumjeti, treba ih izvesti na pravi put. Nažalost u našem društvu se to ne gleda tako. Obrazovanje se shvata kao trošak, a ne kao neko dugoročno ulaganje, mišljenja je Sumedin Kulović, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja TK.

Što se tiče djece, ona su u drugom planu. Rade u jako lošim uslovima. Mnoge kabinete opremaju roditelji donacijama. Obrazovanje je generalno na jako niskom nivou. To najbolje pokazuje i zadnji upisni rok na kojem je ostalo mnogo upražnjenih mjesta.

pressing.ba