Novalić najavio pomoć privredi od milijardu maraka

Premijer Vlade FBiH Fadil Novalić najavio je pomoć državi privredi kako bi se ublažile posljedice koje je izazavala epidemiološka situacija.
01.04.2020 u 15:51
fadilnovalic

Novalić je na sastanku predstavio plan ekonomskih mjera za suzbijanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa na privredu.

- Upravo sam održao sasatanak sa predstavnicama svih političkih stranaka koje participiraju u federalnom parlamentu, gdje sam im predstavio okvirni program stabilizacijskih mjera, rekao je Novalić u obraćanju nakon sastanka.

Istakao je da su zastupnici dali određene primjedbe i bili vrlo konstruktivni, te će ih razmotriti na sjednici Vlade u petak.

- Glavni prioritet Vlade je subvencioniranje doprinosa i poreza, za sve zaposlene u realnom sektoru na cijelom području Federacije Bosne i Hercegovine. Pravo na subvencije će imati poslodavci koji nisu otpustilli radnike, rekao je Novalić i dodao:

- Mjere će obuhvatiti sve - od obrtnika do velikih preduzeća. Najavljujem formiranje dva fonda od milijardu maraka za pomoć privredi. Detaljnije ćemo vas informirati na nakon sjednice koja je zakazana u petak.

pressing.ba