Osnovci i srednjoškolci iz TK pokazali talenat iz stvaralaštva

U gimnaziji Ismet Mujezinović dodijeljene su nagrade učenicima i učenicama škola iz Tuzlanskog kantona koji su najbolje ocijenjeni na konkursu „Ovako ja vidim svoju školu pristupačnu za sve“.
16.03.2018 u 20:30
skola

Na ovom konkursu osnovci i srednjoškolci iz TK imali su priliku kroz likovno, tehničko i literarno stvaralaštvo ponuditi rješenja za probleme arhitektonskih barijera u svojim školama i načinu na koji se može raditi na boljoj pristupačnosti i prilagodljivosti škola osobama s invaliditetom.

Ukupno je pristiglo 57 radova, tabletima je nagrađeno 12 najboljih, a svi/e prijavljeni/e su dobili utješne nagrade.

Nagrađeni su: Ema Dizdarević, iz Tuzle; Marina Krešić, Tuzla; Ernada Hodžić, Živinice, Ajdin Karić, Tuzla; Tahira Zukić, Vražići; Sead Fazlić, Čelić; Ismail Gluhić, Tuzla, Melisa Šahbazović, Banovići, Jasmina Hadžimešanović, Tuzla; Asmir Ćorsuljić i Selmedin Šečić iz Tuzle, Šefika Mujić iz Živinica te Sanina Bukvarević, Azra Bećirović i Nadir Hrnjić iz Pasaca.

Adem Lisičić iz Udruženja građana „Nešto više“ istakao je zadovoljstvo brojem i kvalitetom pristiglih radova, ističući:

„ U proteklih 6 mjeseci posjetili smo 90 osnovnih i srednjih škola s područja TK, u sklopu projekta „Hoćemo i mi u školu“ prikupljajući podatke o stanju pristupačnosti i prilagodljivosti škola za pristup učenika i učenica s invaliditetom koje unosimo u online mapu dostupnu na www.zelimznanje.com/map.

Konkurs je jedna od aktivnosti u okviru ovog projekta kojom smo željeli probuditi radoznalost najmlađih kako bi razmišljali o problemima svojih vršnjaka i ponudili rješenja. Pored mape, bitno je napomenuti da ćemo školama ponuditi i prijedloge arhitektonskih nacrta koji će im pomoći da lakše realizuju projekat.“

(pressing.ba)