Osnovim školama uručene kosačice, trimeri i motorne pile

Ekološko udruženje "Seona-Ratiš" 2018.godinu zaključilo je novim aktivnostima.
25.12.2018 u 07:36
skole donacija

Tako je predsjednik Ekološko udruženje ˝Seona-Ratiš˝ Adi Mehinović, uručilo vrijedne donacije osnovim školama s područja općine Srebrenik.

Donacije su uručene : JU. OŠ ˝Špionica˝ Špionica, JU OŠ ˝ Sladna˝ Sladna i NK ˝Frankopan˝ Srednja Špionica, a riječ je o trimerima, kosačicama i motornim pilama iz programa "Stihl" i "Husqvarna".

U sklopu pojekta obilježavanje značajnih ekoloških datuma uz edukaciju i volonterske akcije održavanja javnih površina uspostavljena je saradnja između Ug Eko ˝Seona-Ratiš˝, JU OŠ ˝Špionica˝, JU OŠ ˝Sladna˝ i NK ˝Frankopan.

Partneri su na projektu iskazali interesovanje za obilježavanje značajnih ekoloških datuma u sklopu čega bi bile organizovane akcije održavanja i čišćenja javnih površina. Kako je evidentan problem održavanja javnih površina na području ruralnih zajednica Općine Srebrenik (iste nisu obuhvaćene redovnim održavanjima koja se provode samo na prostoru grada, te sa druge strane nadležne mjesne zajednice i njihova rukovodstva ne ulažu napore da javne površine budu čiste)-doniranjem gore spomenute opreme stvorio se preduslov da se ovaj problem umanji te izvrše periodična čišćenja javnih površina, prilaza školi isl.

Ovim projektom se takođe želi uključiti što veći broj volontera i iz reda građana u volonterske akcije što bi bio svojevrstan podsjetnik svima na njihovu obavezu i odgovornost da sarađuju na nivou lokalnih zajednica i trude se da njihovo mjesto življenja bude što ljepše i uređenije.

Na ovaj način se također partnerima obezbijedila oprema za njihove redovne aktivnosti-održavanja, koja će im svakako dobro doći i olakšati poslove.

Sredstva za ovaj projekat obezbijedili su Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša TK i UG Eko ˝Seona-Ratiš˝.

pressing.ba