Plata ne može otpremiti dva školarca

Roditelji koji imaju dva školarca da bi ih otpremili u novu školsku godinu treba im 1.000 KM, što je više od jedne prosječne plaće u BiH.
05.08.2017 u 19:19
skola

Kako otpremiti školarca, a tek kako ako imate dvoje, troje djece koja idu u školu? Potrebno je kupiti školski pribor, ruksake, novu odjeću za kišovite jesenske, pa onda zimske snježne dane...

No, najviše brige roditeljima zadaju školski udžbenici. Večernjak je provjerio koliko novca roditelji trebaju izdvojiti za udžbenike. Cijena udžbenika, radnih bilježnica i vježbenica kreće se između 10 i 20 KM.

Roditelji zasad uglavnom kupuju torbe, bilježnice i ostale potrepštine za školu, dok veća kupnja knjiga slijedi uglavnom nakon 20. avgusta. S obzirom na to da svaka škola ima svoj popis udžbenika koji se razlikuju po izboru izdavača, uzeli smo prosjek za prvi, četvrti, osmi i deveti razred osnovne škole.

Pa je tako za udžbenike prvašića potrebno izdvojiti 100 KM. Na to treba dodati ruksak, školski pribor, bilježnice, opremu za tjelesni odgoj. Sve to će, ovisno o mogućnosti roditelja, troškove povećati dva do tri puta. Kad je riječ o nešto starijim osnovcima, onim u četvrtim razredima, komplet udžbenika za njih košta oko 165 KM. I to je tek početak. I njima, naravno, trebaju školski pribor i oprema.

Za osnovce u višim razredima, osmim i devetim, cijene su višestruko veće. Naime, komplet udžbenika za osmi razred devetogodišnjih škola košta oko 345 KM, dok je komplet za deveti razred desetak maraka manje odnosno 335 KM. Ovo su, naravno, okvirne cijene prosječnog udžbenika te konačni iznos ovisi o izboru konkretnog udžbenika od nekoliko mogućih izdavača.

Mi smo prilikom izračuna koristili cijene udžbenika Alfa koji je i najčešći izbor u mostarskim školama. Dok se na to dodaju bilježnice i pribor, teško da ćete učenika završnih razreda novim udžbenicima, priborom i bilježnicama opremiti za manje od 500 KM. U slučaju dvaju učenika u porodici, iznos se penje i do 1000 KM, što je znatno više od prosječne plaće.

Knjige za srednje škole znatno su skuplje i u prosjeku koštaju oko 30 KM po udžbeniku, tako da komplet za srednjoškolce košta i po 500 KM. Dok se na taj iznos dodaju potrebna oprema i pribor, za opremanje srednjoškolca potrebna je i jedna prosječna plaća. Zbog toga će veliki dio učenika i ove godine u školske klupe sjesti, umjesto s novim, s rabljenim udžbenicima koji su znatno povoljniji.

(VL)