Prvacima u Tuzlanskom kantonu besplatni udžbenici

Na području Tuzlanskog kantona sutra počinje nova školska godina. U klupe će učenici 89 osnovnih i oko 40 srednjih škola koje se nalaze u gradovima i općinama najmnogoljudnije regije u Bosni i Hercegovini.
02.09.2018 u 17:06
skola udzbenici

Među njima je i 4.233 prvačića, koji će pored uobičajnih poklona za prvi dan u školi dobiti i besplatne udžbenike. Praksa je to koju je ustanovila Vlada Tuzlanskog kantona, a na insistiranje pojedinih skupštinskih zastupnika da se to uvrsti u budžet za ovu godinu.

“To nije bilo predviđeno u budžetu za ovu godinu, no mnogo zastupnika, uglavnom iz SBB-a, je smatralo da je to jedna od osnovnih obaveza kada je riječ o sektoru obrazovanja. Priložio sam amandman na budžet Tuzlanskog kantona. Tim amandmanom sam tražio da se izdvoji oko 190.000 maraka za potrebe kupovine udžbenika za prvačiće. Dosta mojih kolega je to podržalo i eto, pred početak nove školske godine, Ministarstvo obrazovanja je obznanilo da će svaki prvačić u TK dobiti besplatne udžbenike“, pojašnjava Fuad Hadžimehmedović, zastupnik u Skupštini Tuzlanskog kantona ispred Saveza za bolju budućnost (SBB).

Hadžimehmedović je ovu inicijativu želio prenijeti i na federalni nivo. U svojstvu delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH predložio je amandman na ovogodšnji budžet po kojem je i Vlada Federacije trebala izdvojiti novac da se osiguraju besplatni udžbenici za sve učenike prva tri razreda osnovnih škola. Međutim, taj amandman, kako tvrdi Hadžimehmedović, nije naišao na odobravanje premijera Federacije BiH Fadila Novalića.

“Smatrao sam da moramo pomoći mladim porodicama i osloboditi ih kupovine udžbenika, jer to nije mali trošak. Danas je potrebno izdvojiti nekoliko stotina maraka za opremanje jednog učenika, a priznat ćete, to nije malo. Nažalost, tada nismo uspjeli nagovoriti Vladu da nas podrži, no u narednim godinama vrijedi se boriti za ovakve inicijative, prije svega jer je riječ o obrazovanju, koje treba da bude temelj svake države i društva“, poručio je Hadžimehmedović.

(pressing.ba)