Republika Srpska izbacuje latinicu

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske radi na pripremi zakona kojim bi ćirilica bila normirana kao glavno pismo u RS.
04.08.2018 u 08:47

Navedeno zakonsko rješenje, kojim bi svim republičkim institucijama i ustanovama bilo propisano obavezno korištenje ćirilice, skoro doslovno bilo prepisano iz pripremanog novog zakona u Srbiji. Time bi, praktično, bili ispunjeni i zaključci iz još neusvojene Deklaracije o zaštiti srpskog jezika i kulture koju su u julu prošle godine najavili predsjednici Srbije i RS.

U navedenom zakonu bi se tako između ostalog trebala naći i odredba da je ćirilica matično pismo srpskog naroda te da je zbog toga obavezno njeno korištenje u službenoj prepisci svih republičkih institucija, javnih i naučnih ustanova, organa lokalne samouprave, preduzeća, kao i medija u kojima je većinski vlasnik država. Za one koji ne budu poštovali odredbe ovog zakona bile bi predviđene oštre novčane kazne.

Iako su predsjednici Srbije i Republike Srpske Aleksandar Vučić i Milorad Dodik još prije godinu dana obećali usvajanje takve deklaracije, zbog pritisaka sa Zapada do njenog formalnog potvrđivanja u parlamentima RS i Srbije nije došlo.

Osim najave o skoro istovremenom usvajanju zakona kojim se ćirilica proglašava glavnim pismom, vlasti iz Banjaluke i Beograda još ranije su najavili da bi od septembra u školama trebalo da se primjenjuje isti nastavni program za nacionalne predmete.

pressing.ba