Srebreničanka na čelu univerziteta u Nizozemskoj

Profesorica Pamela Habibović dobila je posao rektorice na Univerzitetu Maastricht u Nizozemskoj te je tako postala prva žena iz Bosne i Hercegovine koja je rektor na jednom od prestižnih stranih univerziteta.
03.12.2021 u 14:57
210115 IG Pamela Habibovic

Habibović je rođena 1977. godine u Tuzli, a odrasla je u Srebrenici, koju je napustila 1992. godine.

S majkom i sestrom preselila je u Nizozemsku, a u porodičnoj kući ostao je njen otac, koji se nadao da će se situacija uskoro smiriti.

Nažalost, njegove nade se nisu ostvarile te je nestao nakon pada Srebrenice. U Nizozemskoj je upisala hemijsku tehnologiju i doktorirala na Univerzitetu Twente, nakon čega je učestvovala u istraživanju na Medicinskom fakultetu na Harvardu i Univerzitetu McGill u Kanadi.

Dobila je nagradu Jean Leray od Evropskog društva za biomaterijale (2013) te je autorica brojnih naučnih članaka. Uz sve to, bila je u raznim odborima i uređivala je nekoliko naučnih časopisa. Četiri godine je bila predsjednica Evropskog društva za biomaterijale.

Od 2014. godine živi u Maastrichtu, gdje radi kao profesorica neorganskih biomaterijala i naučni direktor MERLN-a, Instituta za regenerativnu medicinu inspirisanu tehnologijom u Maastrichtu. Udata je i ima dvoje djece.