Srebrenica: Osnovci u četničkim obilježjima slave Svetog Savu

U osnovnoj školi u Srebrenici danas je proslavljena krsna slava Svetog Save nakon čega su se svojim četničkim obilježjima na društvenim mrežama pohvalila djeca koja su učestvovala na svečanosti.
27.01.2020 u 19:08
cetnici

Djeca srebreničkih imama nisu prisustvovala ovoj svečanosti.

– Diskriminacija je neprihvatljiva po bilo kojoj osnovi, a pogotovo na nacionalnoj i vjerskoj osnovi. Stoga naša djeca neće biti prisutna na današnjim svečanostima, a na ostalim roditeljima je da odaberu hoće li im djeca ići na današnji i slične događaje-poruka je srebreničkih imama, čija djeca pohađaju Prvu osnovnu školu u Srebrenici.

Kako je svečanost protekla možete vidjeti na priloženoj fotografiji sa današnje proslave u osnovnoj školi, iz učionice pravoslavne vjeronauke, objavljenoj na društvenim mrežama.

Tim povodom ponovo smo kontaktirali glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice u Srebrenici Damira Peštalića:

– Upravo zbog ovakvih i sličnih istupa koji se ponavljaju godinama upozoravali smo na sve veću popularnost veličanja zločinaca i vrijeđanja žrtava genocida. Nemoguće je da direktor, pedagog i psiholog škole ne prate šta učenici rade po društvenim mrežama – kaže Peštalić za Preporod.info.

On je izrazio svoju zabrinutost za ovakva ponašanja koja plaše bošnjačku djecu u Srebrenici.

– Pozivamo nadležne institucije da spriječe i kazne odgovorne za današnje istupe u školi u Srebrenici, kojima se veličaju oni koji su počinili genocid u Srebrenici-kazao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica Damir-ef. Peštalić.

(preporod)