Srednjoškolci izmislili aplikaciju za liječenje depresije

Ekipa srednjoškolaca iz Srebrenika, Konjica, Jablanice i Bugojna osvojili 1. mjesto na “Start Me Up” takmičenju u organizaciji Internacionalnog Burch univerziteta i Asocijacije srednjoškolaca u BiH kao tim “DepresijApp”
31.01.2019 u 15:36
depresija

Proteklog vikenda na Internacionalnom Burch univerzitetu u Sarajevu održalo se takmičenje pod nazivom „Start me up“ na kojem su učestvovali srednjoškolci iz cijele BiH. Ekipe i pojedinci su tri dana radili na razradi zanimljivih ideja uz mentore sa ovog Univerziteta kao i na prezentaciji istih. Takmičenje je brojalo 110 učesnika koji su se takmičili sa svojih 40 ideja, a u kompletnom procesu pomoglo im je 10 mentora, profesora Internacionalnog Burch univerziteta.

Prvi dan ovog takmičenja je bio rezervisan za izgradnju i osnaživanje poduzetničkog duha učesnika i razvoja njihovih vještina. Drugog dana takmičenja učesnicima se obratio rektor Prof. Dr. Damir Marjanović, a potom su učesnici imali priliku slušati predavanje profesora Malcolma Dueroda. Ostatak dana učesnici su proveli u radu sa mentorima kada je svaka ekipa imala priliku razgovarati sa nekim od profesora IBU-a i unaprijediti svoje ideje. U večernjim satima održano je polufinale na kome je predstavljeno 40 ideja, a 15 ideja se plasiralo u finale.

Ove godine 1. mjesto na ovom takmičenju je osvojila grupa srednjoškolaca na čijem je čelu bio učenik Srednje medicinske škole Tuzla, Kenan Suljić iz Srebrenika koji se uz svoje kolege iz Konjica, Jablanice i Bugojna predstavio na ovom takmičenju kao tim „DepresijApp“.

Tim „DepresijApp“ su činili pored nositelja ideje Kenana Suljića iz Srebrenika, Sejo Ivković iz Jablanice, Semira Jablić i Amina Madžak iz Konjica i Muamer Galešić iz Bugojna. Biznis ideja „DepresijApp“ je zamišljena kao jedinstvena aplikacija koja čini poveznicu između stručnog lica i oboljele ili potencijalno oboljele osobe od depresije u svrhu edukacije, prevencije i njenog liječenja. Razgovor između stručne osobe i osobe kojoj je potrebna pomoć bi se odvijao putem chata.

Kao dovoljan pokazatelj ozbiljnosti problema naveden je porast broja oboljelih od depresije u Tuzlanskom kantonu čiji porast dostiže broj skoro od 2000 osoba u zadnje 3 godine dok za Hercegovačko-neretvanski kanton nisu dobijene adekvantne informacije o broju oboljelih.

Zainteresovanost, partnerstvo i podršku ovoj aplikaciji već su pružili Dom zdravlja Tuzla kao i UKC Tuzla, s tim da očekujemo i potpunu saradnju sa Dom zdravlja Srebrenik. Aplikacija se sastoji od 4 osnovna dijela i jako je jednostavna za korištenje. Prvi dio nje čini edukacijski dio koji bi sadržavao informacije o depresiji kao bolesti dok je drugi dio upitnik za korisnike u kojem možete unijeti demografske podatke i trenutno subjektivno osjećanje.

Treći dio ove aplikacije čini animacioni dio u kojem su depresivni poremećaji predstavljeni putem raznih animacija. Četvrti i najbitniji dio je odnos sa stručnjakom u kojem slobodno, anonimno i bez stida korisnici mogu da vrše konsultacije, otkrivanje problema, savjete i u krajnjem slučaju upućivanje na dalje pretrage od strane stučne osobe koja ima kontrolu nad aplikacijom. Ciljna grupa ove aplikacije su prije svega osobe u dobnom razmaku od adolescencije do zrelog doba i ona pomaže onim osobama koje nemaju samopouzdanja da se suoče sa problemom i onima koji misle da će pri iznošenju problema naići na osudu javnosti.

Ekipa „DepresijApp“ se ovom pobjedom plasirala na Burch Start Up školu, dobila stipendiju za studiranje na Burch univerzitetu, te će imati priliku da svoju ideju predstavi donatorima na Start Me Up Konferenciji u aprilu. „Cjelokupan projekat je među nama prije svega probudio zajednički duh i odlučnost da napravimo korak u društvu i pomognemo svojim građanima. Ovo što smo uspjeli uraditi je samo jedna mala stepenica, nagrada za dosadašnji trud i zalaganja. Smatramo da je aplikacija idealna stvar u današnjem vremenu koja će poboljšati stanje i ogromne brojke svesti na minimum. Ovom prilikom bi pozvali vas kao medije i sve građane kako kantona i gradova iz kojih mi dolazimo tako i iz cijele Bosne i Hercegovine. Budimo jedni drugima podrška i put do uspjeha!

(K.S.)