Srednjoškolcima prevoz, topli obrok i naknada za praktičnu nastavu

Zbog ozbiljnog problema sa nedostatkom radne snage, učenicima u entitetu RS po prvi puta će biti plaćena praktična nastava.
21.05.2019 u 13:54
praksa

To je planirano Sporazumom o saradnji u okviru projekta "Unapređenje praktične nastave u srednjem stručnom obrazovanju", koji je ministrica prosvjete i kulture Natalija Trivić potpisala s direktorom Privredne komore Perom Ćorićem i predsjednikom Unije udruženja poslodavaca RS-a Dragutinom Škrebićem.

"Sporazumom se definiše i bezbjednost učenika na radu, a cilj je da steknu vještine, kompetencije i znanja kako bi nakon srednje škole bili potpuno obučeni za rad u skladu s potrebama tržišta", istakla je Trivić.

Trenutno je više od 15 kompanija pristalo da podrži ovaj model saradnje prosvjete i privrede.

Ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petrićević je naglasio da je potpisanim sporazumom napravljen prvi veći iskorak po pitanju dualnog obrazovanja kako bi taj bh.entitet imao kvalitetan kadar u skladu s potrebama tržišta.

Direktor entitetske Privredne komore Pero Ćorić je istakao da se obrazovni sistem mora da prilagodi novinama u privredi, čiji je veliki broj predstavnika iskazao interesovanje za obuku đaka. I predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS-a Dragutin Škrebić je kazao da će učenici, od prve godine školovanja, dobijati simbolične naknade, za prijevoz, topli obrok, kao i novčanu nadoknadu.

Ponovio je da u RS-u nedostaje kadra svih zanatskih zanimanja, metalske i tekstilne struke, vozača.

(pressing.ba)