Srednjoškolski centar u Srebreniku proslavio 40.rođendan

Mješovita srednja škola Srebrenik obilježila je četiri decenije postojanja, a prema posljednjim ocjenama peta je po kvalitetu škola u Tuzlanskom kantonu koju pohađa više od 1.000 učenika u 46 odjeljenja.
22.04.2017 u 11:29
MSS Srebrenik

Srednjoškolsko obrazovanje na području opštine Srebrenik počelo je 70-ih godina a prva škola je bila istureno odjeljenje Ekonomske škole Brčko.

- Kada je tek otvorena ova škola u početku se upisivalo po šest odjenje sa blizu 200 učenika. Te 1971.godine Opština Srebrenik je imala negdje oko 30.000 stanovnika, a školske 1975/76 školsku godinu je završalo 7.600 učenika osnovnoh škola. Ekonomski napredak općine Srebrenik, povezanost sa drugim centrima uticali su na to da se otvori srednjoškolski centar. Zahvaljujući Huseinu Leliću tadašnjem načelniku Opštine, donesena je odluka da se 1977.godine otvori Srednjoškolski centar "Džemal Bijedić", po uzoru na nedavno preminulog revolucionara, koji je poginuo pod još neutvrđenim okolnostima u avionskoj nesreći. Od tada pa do danas 22.april se obilježava kao Dan škole, a to je dan rođenja Džemala Bijedića, kazao je direktor škole Safet Omerović.

Od tada pa do danas ova škola je izrasla u respektabilnu obrazovnu ustanovu.

- Spadamo u red najvećih škola Tuzlanskog kantona sa 46 odjeljenja sa više do 1.000 učenika, više od 100 uposlenih a kada je u pitanju vrednovanje na osnovu onoga što mjerimo naš rad jeste podatak da smo prema posljednjim ocjenama peta po kvalitetu škola u Tuzlanskom kantonu. Naša je želja i cilj da u budućnosti da budemo još bolji, kazao je Omerović.

U Srebreniku godinama pokušavaju da izgrade još jednu zgradu u kojoj bi bila smještena Gimnazija, a od ovoga projekta se nije odustalo.

Najboljim učenicima dodijeljena su priznanja kao i profesorima te privrednim subjektima s kojima ova škola sarađuje, tj.čiji učenici pohađaju praktičnu nastavu kako bi što prije bili spremni na tržištu rada.

pressing.ba