Studenti iz cijelog svijeta stižu u Tuzlu

Ideja da "Njemački centar za robotiku u Tuzli" bude mjesto školovanja budućih svjetskih inžinjera robotike potekla je od Muamera Babajića, minhenskog poduzetnika.
17.08.2019 u 18:54
tuzla 1

Kako je to ostvario - ispričao je on za N1.

"Gdje ima želje, tu se nađe put. Naravna stvar, možete imati izgovor ili uspjeh. Ponosni smo na uspjeh. Kvalitet određuje sve. Ja uvijek to govorim ljudima u BiH i drugdje, najvažnije je šta rade i kako to rade. Gdje to oni rade, to je druga stvar. Ja volim da to radimo u BIH, da dobijemo nove ambasadore", izjavio je za N1.

"Ovdje je dobra stvar što je Njemački centar za robotiku, njemački kvalitet - ali smo spojili sa bosanskim ljepotama. Mi hoćemo da stvorimo taj edukativni turizam, što je nešto novo", pojasnio je. Struka robotičara je deficirarna - poručio je.

"Imamo sve više automatizacije u svijetu kako bi se poboljšao kvalitet. Ako koristite mašine - manje je grešaka. A sve one teške poslove koje bi neko morao da radi uradi mašina. Ljudi rade kreativu, upravljaju mašinom, isprogramiraju je", kazao je Babajić.

"Taj trening koji mi nudimo on je jako skup u razvijenim državama. To je hands on trening sa skupom opremom. Mi imamo industrijsku atmosferu, sve mašine komuniciraju. to je lijepa igraonica", rekao je u Novom danu na N1.

"Kada studenti isprogramiraju nešto offline, odnesemo na mašinu, pustimo - to je za nas uspjeh. Mi u Njemačkoj imamo takve projekte gdje se preko vikenda mora promijeniti model. Proizvodnja ne smije da stoji. Mi pripremimo rad, preko vikenda se pusti, neko to iskoriguje i to funkcionira", kazao je.

Babajić je u zemlju iz koje potiču njegovi roditelji uspjeva dovesti ne samo studente australskog univerziteta "La Trob" nego i studente iz Indije, Vijetnama, Venecuele, Kenije i Australije.

(N1)