Studenti natjerali rektora da podnese ostavku

Protesti i nezadovoljstvo studenata na Univerzitetu u Banjoj Luci primorali su rektora ove obrazovne ustanove Milana Matarugu da podnese ostavku!
08.11.2017 u 20:25

Ostavka je uslijedila nakon što su studenti juče blokirali zgradu Rektorata i tražili da se istraže svi skandali seksualnog uznemiravanja na fakultetima, da se zaposli stotinu novih asistenata, te da se svi naučni radovi ubace u softver za provjeru plagijata.

Zahtjevi su opravdani, ali ih je nemoguće odmah provesti, poručio je rektor sinoć nakon sastanka sa studentima.i Raspoložen je da zaposliti stotinu asistenata ukoliko resorno ministarstvo obezbjedi sredstva.

Isto tako za unošenje naučnih radova u softver za plagijate potrebno je izdvojiti 25 maraka po radu, a trenutno je 20.000 radova.

Dakle, sve se vrti oko novca, ali bi se na kraju podigao kvalitet obrazovanja. Jer budžetski novac političari troše na bezvrijedne stvari. 

Sporno je kažu zataškavanje skandala na Tehnološkom fakultetu. Poljubac za prijavu ispita ili slanje neprimjerene poruke oblici su seksualnog uznemiravanja koje studentkinje stavljaju na teret radnika studentske službe. Da slučaj ne bi bio prijavljen policiji i nadležnom tužilaštvu predstavnicima Saveza studenata tehnološkog fakulteta, tvrde, nuđeno je prvo mito, a potom su uslijedile ucjene.

"Vrhunac svega bila je, ne ucjena, nego prijetnja smrću", otkriva Radomir Tešić, Savez studenata Tehnološkog fakulteta. Osumnjičeni za ovo djelo, tvrde iz studentskih organizacija, posredovao je i pri kupovini ispita. Zbog toga smatraju da rektorat i brojni profesori univerziteta ćute.

"Nama ne treba ni rektor ni prorektori koji će zataškavati takve afere, nego oni koji će da otvoreno iznesu sve afere i da se sve riješi jer onda tek Univerzitet može krenuti naprijed", tvrdi Savić.

Bez obzira ko došao na čelo Rektorata studenti poručuju da neće stati dok se njihovi zahtjevi ne ispune.

(N1)